Espen Reinertsen er SpareBank 1 JazZtipendiat 2014-15

SpareBank 1 JazZtipendiat 2014-15: Espen Reinertsen

Norges største jazzpris ble delt ut på Moldejazz i går kveld. Saksofonist og komponist Espen Reinertsen ble den verdige mottakeren, og går nå et spennende år i møte.

Årets JazZtipendiat har over lang tid vist seg som et stort talent og en spennende instrumentalist og komponist. Kandidaten har over tid utviklet ulike spilleteknikker på sitt instrument gjennom over 150 konserter rundt om i verden; i ulike musikalske konstellasjoner og formater med både norske og internasjonale musikere. Gjennom samarbeidet med Trondheim Jazzorkester beskriver kandidaten i sin søknad at planen er å utforske klangbasert improvisasjon i et stort ensemble og la blåsere og klangelementer få en bærende og vesentlig rolle i musikken, som i form vil ligge nærmere en del eksperimentell popmusikk enn instrumentalmusikk / jazzmusikk.

Prisen er på 200 000 kroner, og er finansiert av SpareBank 1 SMN. Midtnorsk Jazzsenter og Moldejazz legger også inn store ressurser i ordningen. Den samlede verdien av SpareBank 1 JazZtipendiat gjør den til den største jazzprisen i Norge.

Et stort talent og en spennende instrumentalist og komponist

SpareBank 1 JazZtipendiat 2014-15 er saksofonist og komponist Espen Reinertsen. Han er født i 1979, bosatt i Oslo og utdannet ved NTNU jazzlinja og Norges Musikkhøgskole. Espen Reinertsen har så langt i sin musikerkarriere vært involvert i ulike konstellasjoner, bl.a. duoen Streifenjunko med trompetist Eivind Rønning, Christian Wallumrød Ensemble, Koboku Senju og de japanske improvisatørene Tetuzi Akiyama og Toshimaru Nakamura. Han har også vært med i ulike prosjekter i Trondheim Jazzorkester de siste årene.

– Det er en kjempeære selvfølgelig, spennende, og litt skummelt. Jeg har ikke ledet så store prosjekter før, selv om jeg har vært med noen ganger, så vi får ta det litt som det kommer, fortalte Espen. Han kunne også avsløre at han allerede visste noen han vil ha med på prosjektet, og at han så veldig frem til å få muligheten til å skrive.

JazZtipendiatet ble utdelt på Moldejazz i forkant av konserten med Sidsel Endresen, hvor han var en del av sekstetten.

JazZtipendiatet ble utdelt på Moldejazz i forkant av konserten med Sidsel Endresen, hvor han var en del av sekstetten.

Om SpareBank 1 JazZtipendiat

– Målet med SpareBank 1 JazZtipendiat er å bidra til at Norge fortsatt kan få fram noen av verdens mest spennende jazzmusikere og komponister ved å skape en ny produksjon hvert år på Moldejazz med Trondheim Jazzorkester. Ordningen skal også bidra til at Trondheim Jazzorkester styrker sin posisjon som det ledende jazzensemblet i Norge, forteller banksjef Per Oskar Olsen.

Stipendet skal gi mottakeren mulighet til å utvikle seg og skape en ny produksjon sammen med Trondheim Jazzorkester. Denne musikken skal førstegangs framføres på Moldejazz påfølgende år.

– Nå er det faktisk blitt slik at konserten på Moldejazz for de fleste kun har vært begynnelsen på noe enda større, forteller Per Oskar og peker på suksesen JazZtipendiatene har hatt med sine prosjekter.

Årets tildeling er den 8. i rekken. Tidligere SpareBank 1 JazZtipendiater er Kobert (2007-08), Magic Pocket (2008-09), Kim Myhr (2009-10), Stian Westerhus (2010-11), Marius Neset (2011-12), Albatrosh (2012-13) og Kristoffer Lo (2013-14). Sistnevnte fremfører sitt verk med Trondheim Jazzorkester under årets festival.

Juryen har bestått av Anders Eriksson (leder Moldejazz), Njål Ølnes (musiker), Sissel Vera Pettersen (musiker), Jan Ole Otnæs (leder Nasjonal Jazzscene), Bjørn Willadsen (leder Midtnorsk Jazzsenter), Eirik Hegdal (kunstnerisk leder Trondheim Jazzorkester) og Per Oskar Olsen (banksjef SpareBank 1 SMN).

Vi gleder oss til å følge med det neste året, og ser frem mot en storslagen konsert på Moldejazz i 2015.

SpareBank 1 JazZtipendiat 2013-14 Kristoffer Lo og årets mottaker Espen Reinertsen.

SpareBank 1 JazZtipendiat 2013-14 Kristoffer Lo og årets mottaker Espen Reinertsen.

Espen Reinertsen er SpareBank 1 JazZtipendiat 2014-15

Espen Reinertsen er SpareBank 1 JazZtipendiat 2014-15

Espen reinertsen er SpareBank 1 JazZtipendiat 2014-15

Espen Reinertsen imponerte på saksofon under konserten med Sisek Endresen og sekstetten.


SpareBank 1 SMN er ledende bank i Trøndelag og Nordvestlandet med ca 200 000 personkunder og over 14 000 bedriftskunder. Hvert år bevilger banken inntil 50 prosent av overskudd etter skatt og utbytte til allmennyttige formål. Stipendordninger banken sørger for er JazZtipendiatet, JazzTalent, Tæl-stipend, Geir Digernes’ minnepris og Ramp pop- og rockstipend. Banken er landsdelens ledende private bidragsyter og har i løpet av de siste ti årene delt ut mer enn 500 millioner kroner til gode formål.