Det finnes flere feriefeller knyttet til leiebil i utlandet (Foto: Shutterstock)

Unngå feriefellene

Skal du på ferietur er det mye du skal tenke på. De fleste av oss husker pass, penger, billetter og reiseforsikring, men det er mange muligheter til å gå seg vill i tilbud og salgstriks. Her er noen råd fra oss basert på opplevelser kundene våre har delt med oss om feriefeller.

Ved leie av leiebilen:

De fleste bestiller leiebil på nettet, men når du henter leiebilen får du ofte tilbud om en rekke forsikringer som gjør at det som så ut som et rimelig leietilbud ender som dyrt. Husk alltid å sjekke forsikringsalternativer på nettet før du reiser så du har bestemt deg for hva du ønsker.

Det er fire hovedtyper av forsikringer. Ansvarsforsikringer som dekker ditt ansvar som sjåfør, bilforsikringer som dekker skader på bilen eller sabotasje, tyveri- og innbruddsforsikringer som dekker selve bilen eller eventuelt innhold i bilen og ulike ulykkesforsikringer som dekker skader på deg eller passasjerer.

De viktigste forsikringene dekker kostnadene som kan bli størst dersom noe skulle skje:

  1. Ansvarsforsikring for ditt føreransvar ved ulykke – ofte obligatorisk
  2. Selvrisikodekning (CDW) som dekker skader og ansvar ved ulykke
  3. Tyveriforsikring som dekker kostnad ved tyveri av selve bilen.

Disse forsikringene bør du alltid tegne, men kostnaden stiger raskt dersom du sier ja til tilbudet om å redusere egenandelen ned mot 0. Disse “superforsikringene” kan være med på å doble prisen på noe som virket som en god leieavtale.

Den andre gruppen forsikringer er forsikringer som du bør vurdere opp mot andre typer forsikringer, og om du syntes de er nødvendig:

  1. Førerulykkesforsikring og passasjerulykkesforsikring
  2. Innbruddsforsikring
  3. Sabotasjeforsikring

Dette er forsikringer som vil gi deg erstatning dersom du selv eller dine passasjerer blir skadet i en ulykke, og tyveri av andeler fra bilen i tillegg til andre skader påført bilen. Har du ulykkesforsikring eller reiseforsikring så vil dette være forsikringer som allerede er dekket. Dette bør du sjekke før du reiser.

Husk å merke deg om tanken skal være tom eller full ved levering. Er det et kort leieforhold så er kostnaden av en ekstra tank bensin noe du bør hensynta.

Når du henter ut leiebilen så MÅ du gå rundt bilen og ta bilder av alle synlige skader. Leiebiler er gjerne bulket og ripet, og det er utrolig hvor store beløp selv seriøse utleieselskaper kan kreve dersom du ikke har dokumentasjon for at skaden allerede var der.

I drosjen:

Sjekk alltid hva som er vanlig pris på ulike reisestrekninger, og bruk aldri drosjer som ikke vil angi og avtale pris på forhånd. Pass på å presisere valutasort.

Det er lurt å ha tilnærmet riktig beløp i lokal valuta, og dersom du leverer fra deg sedler så angi hvilke seddel du gir fra deg. En vanlig felle er at det etter drosjeturen blir påstått at pris var i en annen valutasort, eller at du etter at du har levert fra deg en seddel opplever at drosjesjåføren påstår at det var en mindre seddel, og krever mer betaling. Er du nødt til å betale med kort så dobbeltsjekk beløp og valutasort.

På stranda:

Stranda er ikke stedet for forretningsavtaler.

Invitasjon til noe “gratis” Svært mange får gode tilbud om alt fra bussturer til kjøp av gjenstander og gratis drinker eller mat. Når de først har fått deg inn i et lokale oppstår det gjerne situasjoner hvor tilbudet om noe gratis ender opp som veldig dyrt.

Noen vanlige svindler er tilbudet om ferieklubber og leiligheter man aldri ville kjøpt i ro og mak hjemme. I tillegg er det mange som tilbyr mat eller gratis bussturer lagt inn fabrikkbesøk eller turer til butikker som bare de aller mest beherskede klarer å komme seg gjennom uten å kjøpe overprisede varer. Så lenge man er bevisst hva man blir med på så kan det være en fin dag, men noen av de store klagesakene på blant annet smykker og tepper kommer fra turister som har endt med å bruke store beløp på slike fabrikkutsalg, og som når de kommer hjem merker at det ikke var noen god deal.

I mindre skala har du selgere som deler ut is eller drikke til barn for deretter å oppsøke foreldrene for å få betalt, og da gjerne med urimelige beløp. Alt som er “gratis” koster deg til slutt penger.

På markedet:

Det finnes ingen ekte merkevarer på markeder, og alt du ser av klokker, merkeklær, parfymer og sko er forfalskninger.

Det er vanlig at selgerne starter med å hevde at det er ekte varer, og at det kan fremlegges alle mulige slags stempler, esker og garantier. Likevel må du vite at alt du ser er falskt, og være klar over at det i mange europeiske land er heftige bøter for å ha med seg eksempelvis falske klokker. Ta derfor aldri med deg forfalskninger av dyre varer i håndbagasje om du skal sjekke inn på en europeisk flyplass.

I baren:

Får du mistenkelig lett nye venner på en bar, så husk at det er lett å bli sittende med regningen. Mange har endt i situasjoner hvor de har blitt forsøkt presset til å betale store regninger for hyggelige personer som har satt seg ved bordene deres, og som har virket hyggelig og sosial.

En annen type svindel er at de nye vennene tar en med til en nattklubb eller bar hvor drikkevarer er vanvittig overpriset. Noen useriøse nattklubber opererer til og med to sett menyer for å kunne vise at drikken på regningen har en pris du selv burde sett. En god ide er å betale litt løpende gjennom kvelden.

Hos legen:

Dersom du skulle bli syk så pass på å kontakte reiseforsikringsselskapet ditt umiddelbart om det kommer opp behov for innleggelse eller mange tester. Reiseforsikringsselskapet vil kunne hjelpe deg med å unngå unødige sykehuskostnader, og kontakter du dem ikke vil du kunne bli sittende med regningen selv.

Kredittkortet kan være redningen:

Har du blitt svindlet og betalingen er gjort med kredittkort så er det en mulighet for å få pengene tilbake fra kortselskapet dersom du ikke når frem i klage mot selgeren. Husk likevel at denne forsikringen er en forsikring mot å bli lurt, og ikke en forsikring mot å gjøre dårlige avtaler.

Alt du har av dokumentasjon av påstander om produktet du har kjøpt vil derfor være viktige bevis i vurderingen av om du får erstattet tapet. Har du kjøpt eksempelvis et smykke, så vil påstander om at den er av gull eller har diamanter kunne gi erstatning dersom det viser seg at den er falsk, men ingen kan hindre deg i å gjøre en dårlig handel og betale noen titalls prosent for mye.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.