Maker Faire Trondheim

Maker Faire er verdens største oppfinnerfestival – et familievennlig arrangement med oppfinnelser, kreativitet og ideer, og en feiring av gjør-det-selv bevegelsen. Det er selvsagt noe vi vil være en del av.

I vedtektene sine sier Trondheim Makers som står bak oppfinnerfestivalen at de skal skape en innovasjonskultur som resulterer i flere ”makers”, stimulere til nyskaping i både eksisterende og nye bedrifter, og de skal arrangere en årlig Maker Faire i Trondheim for å feire og synliggjøre skaperglede. Vi er helt sikre på at de nådde alle disse målene helga som var.

Fremtidens skapere

Skoleklasser fra hele regionen tok turen til Torvet i Trondheim under festivalen. I Melhus fikk alle i 6. og 7. trinn invitasjon, og 420 skoleelever dro med buss.

– Det er behov for kreative sjeler, og Trøndelag har så mange muligheter. Dette er en investering i framtida. Får vi noen interessert i ingeniørfaget, er turen verdt det, sa Hans Petter Øien Kvam, leder for næringsforeninga i Melhus, til lokalavisa Trønderbladet.

Poenget med oppfinnerfestivalen er å inspirere folk i alle aldre til å skape noe. Derfor stilles det ei heller krav til hvem som kan være utstiller. Enten du er tenåring eller teknolog. Det er en plass hvor folk viser frem hva de har laget, og deler hva de har lært.

– Vi tegnet med en sånn robotarm bortpå der, det var kult. Det er veldig mye greier vi kan gjøre her, og så finner vi liksom ut hvordan de funker da – ting altså, kunne en entusiastisk 5. klassinge fra Brundalen fortelle undertegnede.

Festivalsjef Frode Halvorsen mener det er viktig at barn lærer seg å demontere. Bruke nysgjerrighet, våge å utforske, tørre å skru.

– For guds skyld; våg å utforsk innmaten bak ting som fascinerer deg, oppfordret Frode Halvorsen leserne av Byavisa til. Les hele artikkelen her.

Sammen får vi ting til å skje

Skaperne (“Makers”) er alt fra teknologientusiaster til håndverkere til hjemmebyggere til forskere til garasjeoppfinnere. De finnes i alle aldre og med alle bakgrunner. Målet med Maker Faire er å underholde, informere, bygge relasjoner og å utvikle dette miljøet.

– 200 år i Trøndelag har lært oss at bankens skjebne er tett knyttet til bedriftene og menneskene i lokalsamfunnene. Samarbeid som åpner for at disse bedriftene og menneskene kan vokse og gro, gjenkjenner vi som viktige. Maker Faire Trondheim er et slikt samarbeid, med involvering av universitet, Ungt Entreprenørskap, oppstartsbedrifter og fler. Vi tror festivalen er en byggesten i en lys fremtid hvor vår region ligger i front på innovasjon, og videre utforming av teknologibyen Trondheim, forteller konsernbanksjef Eli Arnstad.

Fredag huset banken over 100 mennesker fra skapermiljøet i Trondheim og omegn. De fremmøtte fikk høre innlegg av konsernsjef i SpareBank 1 SMN, Finn Haugan, styreformann i Trondheim Makers og grunnlegger av Atmel, Alf Egil Bogen, rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, og leder av South by Southwest Interactive, Hugh Forrest.

Hugh Forrest var ikke i tvil om at Trondheim, slik som Austin i Texas, har forutsetningene som skal til for å få til noe stort. Det er vi selvsagt hjertens enige i.

En feiring av gjør-det-selv-bevegelsen

Maker Faire i Trondheim har vokst fenomenalt mye på et år. I fjor var det 7 utstillere som viste frem sine prosjekter under en mini-utgave av Maker Faire på Pstereo. I år var det omtrent 70 prosjekter, i hovedsak norske, som ble vist for et bredt og interessert publikum på Torvet i Trondheim. Opplevelsen ble supplert med frokostmøte i banken, og flere foredrag på Digs.

Det er i 2014 8 Maker Faires i verden som er “featured, disse er i Detroit, Kansas City, Newcastle, Roma, Shenzhen, Oslo, Tokyo og her i Trondheim. Det er både banken og festivalen svært stolte av.

Første gang Maker Faire ble arrangert var i San Mateo, California, og ble i 2013 arrangert for åttende gang, med 900 makers og 120.000 besøkende. World Maker Faire i New York, det andre flaggskiparrangementet, har økt til 500+ makere og 55.000 besøkende. I tillegg er det en mengde mindre uavhengige Maker Faires som blir arrangert i hele verden.

Vi er imponerte og entusiastiske etter en givende helg, og gleder oss til å se fortsettelsen neste år!

Se alle bildene på vår Facebook-side.