Tusen færre mottok startlån

Færre får startlån melder Husbanken. Nedgangen i årets første sju måneder er på 22 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Per 30. juli 2014 viser foreløpige tall fra kommunene at 3955 personer har mottatt startlån mot 5054 fra samme periode i fjor.

Forskriften for startlån ble endret med virkning fra april i år. Gruppen unge med liten egenkapital, men med gode inntektsutsikter er ikke lenger i målgruppen for startlån. Startlån skal gis til de som er varig vanskeligstilte, som verken nå eller innen rimelig tid vil få lån i en privat bank.

Hver femte unge boligkjøper i Trøndelag og Nordvestlandet har vært avhengig av startlånsordningen for å komme seg inn i boligmarkedet. Nå strammer regjeringen inn ordningen slik at den bare gjelder spesielt utsatte grupper.

Rammer distriktet hardest

Privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Endre Jo Reite, er bekymret over utviklingen etter innstrammingen av startlånsordningen, og mener at den rammer ungdom i distriktene hardest.

– Tidligere var billige boliger et av de store fortrinnene med å bo utenfor de store byene. Foreldrene der har ikke hatt samme boligprisutvikling og kan derfor ikke stille med kausjon for sine barn som foreldre i byen der prisene har økt kraftig. Mange distriktskommuner har brukt startlånsordningen for å kompensere for dette og holde de unge i kommunen etter endt utdanning, forteller Reite.

Ikke håpløst

Det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, og det kan føles håpløst. Egenkapitalkravet er en utfordring for mange. Men – det er ikke håpløst.

– Det vi kan si er at sparing er enda viktigere enn før, og BSU er den beste måten man kan spare til bolig på. Vår holdning er at all sparing hjelper, så ikke la de svimlende store beløpene som kreves i egenkapital stoppe småsparingen. Selv 500 kroner i måneden kan være det som skal til for at vi sammen skal finne en løsning, sier Reite.

Det finnes måter å få lån på uten å ha egenkapitalen klar på konto, men da er du nesten nødt til å få hjelp. Heldigvis finnes det flere måter du kan hjelpes på. Les mer her.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.