Brann (Illustrasjonsfoto: all-free-download)

5 ting du IKKE må slurve med på hytta

Årlig brenner mellom 100 til 150 hytter ned til grunnen. Slik sover du trygt om natta – også på hytta.

De siste 10 årene har omlag 25 personer mistet livet i hyttebrann. En fersk undersøkelse fra Respons Analyse for SpareBank 1 Forsikring avslører livsfarlig slurv med brannsikkerheten på hytta.

– Slurv med brannsikringsutstyr er en av hovedårsakene til branner med tragiske utfall. Her er det hytter jeg helt klart ikke ville ha overnattet på sammen med familien, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Her er Freds tips til en sikrere hyttehverdag.

1. Sørg for å ha minst én røykvarsler

Røykvarsler er livredder nummer én på hytta. Sørg for å ha nok røykvarslere som kan høres av alle. Det er viktig å våkne i tide og få seg selv og andre i sikkerhet. Husk at selv små mengder brannrøyk kan være dødelig.

2. Husk å bytte batteri i røykvarsleren

Det hjelper ikke med røykvarsler hvis den ikke fungerer. Sørg for å bytte batteri hvert år, og sjekk om den fungerer hver gang du ankommer hytta. Kjøp batteri mens du likevel handler inn hyttematen.

3. Ha slokkeutstyr lett tilgjengelig

Avstanden til brannvesenet er normalt mye større på hytta. Det betyr at de som bor på hytta ofte selv må sto for slokking så langt det er mulig. Sørg for å ha slokkeutstyr lett tilgjengelig, og at du jevnlig kontrollerer at det virker.

4. Fei hyttepipa jevnlig

Pipa må også feies, gjerne årlig, for å unngå pipebrann. Du kan kontakte det lokale brannvesenet for å få feiet pipa, men det er også mulig å feie pipa selv.

5. Husk gassvettreglene

En fjerdedel av hyttefolket har propananlegg. Er du en av disse, må du sørge for å sjekke gasslangen og koblinger mot lekkasje. Husk også å stenge gassen ved avreise.

Visste du at?
  • Opptil 350 000 nordmenn sover utrygt om natta på hytta fordi de mangler røykvarsler eller har glemt å bytte batteri?
  • 13 prosent mangler slokkeutstyr og 9 prosent har slokkeutstyr de ikke vet om fungerer.
  • Hele 16 prosent av hytteeierne har ikke har feiet pipa de siste fem årene, og to prosent har hatt nestenulykker med levende lys.
  • Hele 12 prosent av de som har propananlegg har latt være å sjekke gasslangen for lekkasje og 8 prosent har glemt å stenge gassen ved avreise.

Kilde: Elektronisk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse med et landsrepresentativt utvalg på 1021 personer i perioden 9. – 16. september 2014.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.