Høst på børsen (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Hva er det med oktober?

Det stormer oftere på børsene i oktober enn ellers. Tilfeldig? Seniorøkonom i ODIN Forvaltning, Jon Mjølhus, gir sine refleksjoner.

Med høsten kommer gjerne depresjonene, også i finansmarkedene. Igjen ser vi at oktober er en «farlig» måned. Som Mark Twain sa det: «Oktober er en spesielt farlig måned å spekulere i aksjer. De andre er juli, januar, september, april, november, mai, mars, juni, desember, august og februar.»

Oktober har nok fått ry på seg for å være spesielt «farlig» fordi fire av de største aksjekrakkene i USA har inntruffet da. Det mest kjente krakket, Det Store Krakket i 1929, kom i slutten av oktober. Den såkalte «panikken i 1907» i New York startet i midten av oktober, og 1987-krakket på Wall Street, «Black Monday», skjedde den 19. oktober. I motsetning til etter krakket i 1929, fulgte det ikke noen økonomisk nedgangstid etter 1987. En økonomisk nedtur kom imidlertid etter oktober-krakket i 2008 i kjølvannet av Lehman Brothers-konkursen.

Det er vanskelig å finne noen god forklaring på hvorfor én spesiell måned skulle gi store børskrakkene (i USA). Vi må nok sette det på kontoen for statistiske tilfeldigheter for det er vanskelig å se noen teori som skulle forklare det. Og hadde mange trodd på at oktober var en «farlig» måned, ville de jo ha solgt i september…

Ser vi på avkastningen etter en 10 % korreksjon på Oslo Børs (i skrivende stund er korreksjonen på 13 %), ser vi nemlig at påfølgende avkastning som regel er svært god:

oktobergrafartic

Denne gang er det ikke noe krakk å snakke om. Vi ser mer en korreksjon, som man jo ikke bør bli overrasket over kan komme etter sterk oppgang. Og vi kan jo like godt snu om på Twain sitt sitat og si det slik:

– Oktober er en spesielt god måned å kjøpe aksjer i!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.