5 biltabber du ikke må gjøre i vinter!

Hvert eneste år opplever vi kaos og trafikkuhell ved vinterens første snøfall. Skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring gir deg tabbene du må unngå.

1. Glemme å skifte vinterdekk før det er for sent … og ta sjansen på å kjøre likevel.

Vinteren kommer plutselig i år også! Det er både dyrt og farlig å utsette dekkskiftet. Hvert eneste år opplever vi at dårlig forberedte bilister havner i trøbbel på årets første vinterføre. La bilen stå om du har sommerdekk når snøen faller!

2. Regne med at fjorårets vinterdekk holder mål i år også

Det er ikke sikkert at fjorårets vinterhjul er bra nok i år selv om de fungerte i fjor. Vinterdekk er ferskvare og egenskapene blir dårligere for hvert år. Ikke så gøy med for lang bremselengde når du er i ferd med å skli inn i rompa på bilen foran. Sjekk at mønsterdybden er minst 3 millimeter og at dekkene ellers er i god stand.

3. Kjøre slik du alltid har gjort

Veien du kjenner ut og inn forandrer seg på vinterføre. Når det plutselig ligger is i svingen, nytter det ikke å holde samme fart som på sommeren. Forsikringsselskapene opplever en stor økning i antall uhell på vinterføre. Så du: Tilpass farten etter vær- og føreforhold.

4. Sette kursen hjem fra hytta i 20 minusgrader – for så ikke å få start på bilen

Vinterkulda sliter på bilbatteriet. Sørg for at batteriet er rent og fulladet – bruk gjerne hjemmelader – før du legger ut i ekstremkulda. Er batteriet mer enn 7 år, tåler det neppe en vinter til om ikke bilen brukes daglig. For sikkerhets skyld: Husk å ha forsikring med god veihjelp!

5. Slurve med skraping av bilrutene

Flere bilister slurver med å fjerne is og snø fra bilrutene og kjører med dårlig sikt, i noen tilfeller livsfarlig dårlig. Ikke bare kan det koste deg tusenvis av kroner i bot – du utsetter også deg selv og andre for fare.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.