5 BSU-tabber som kan koste deg tusenvis av kroner

Ingen spareform slår BSU. – Men om du ikke sparer smart kan du gå glipp av verdifulle skattefradrag, sier vår forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Boligsparing for ungdom (BSU) er supergunstig: Du får bank-Norges høyeste rente og 20 prosent skattefradrag på det årlige sparebeløpet. Samtidig bygger du opp egenkapital til du skal kjøpe din egen bolig.

– For å få mest ut av sparingen, må du få med deg de verdifulle skattefradragene, sier Gundersen. – Men da må du unngå disse fem BSU-tabbene:

  1. Å spare for lite: Sparer du et lavt beløp per år vil det ta veldig mange år før du når maksimalt sparebeløp på 200 000 kroner. Og i verste fall rekker du ikke å spare maksimalt før du blir 34 år. Da går du glipp av verdifulle skattefradrag.
  2. Å starte sparingen for sent: Venter du for lenge med å spare i BSU rekker du ikke å spare maksimalbeløpet på 200 000 kroner før du er blitt for gammel. Husk at det tar åtte år å fylle opp BSU-kontoen hvis du sparer 25 000 kroner per år. Sparer du mindre, tar det enda lenger tid. Derfor må du starte tidlig, slik at du har tid til noen år med lav eller ingen BSU-sparing.
  3. Å bruke BSU-pengene før du har spart opp maksimalbeløpet: Du bør vente lengst mulig med å bruke BSU-pengene. For det første bør du ikke bruke BSU-pengene før du har fylt opp BSU-kontoen maksimalt, slik at du får utnyttet skattefradraget fullt ut. For det andre bør du prøve å holde på BSU-pengene lengst mulig for å nyte godt av den høye renta.
  4. Å spare i BSU uten skattbar inntekt: Det er ingen vits i å sette inn penger på BSU-kontoen hvis du ikke har så pass høy inntekt at du betaler skatt og får utnyttet skattefradraget. Vent med BSU-sparingen til inntekten er høy nok. Å gi BSU-innskudd til unge uten inntekt er altså en dårlig idé, for de vil ikke få utnyttet skattefradraget senere.
  5. Å bruke BSU-pengene til noe annet enn bolig: BSU-pengene skal brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Brukes de til noe annet, må du betale tilbake skattefradraget. Og ikke nok med det, du får ikke lov til å starte på nytt om du har brutt BSU-sparingen.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.