5 livsfarlige feil du ikke må gjøre med røykvarsleren

1. desember er røykvarslerens dag. Dette er dagen du skal bytte batteri og teste røykvarslerne dine.

De fleste boligbrannene som tar liv skjer om natten. En brann utvikler seg utrolig raskt. Noen ganger står det om sekunder og da kan tidlig varsling fra røykvarslere skille mellom liv og død. Derfor er fungerende røykvarslere dine viktigste livreddere.

Skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring lister opp feilene du må unngå.

1. Du har glemt å bytte batteri i røykvarslerne
Det kan høres opplagt ut. Likevel vet vi at mer enn 500 000 røykvarslere ikke virker fordi de er uten batteri eller fordi batteriet er utladet. Det gir falsk trygghet.

2. Du har spart penger og bare kjøpt én røykvarsler, selv om du har behov for flere …
Du er lovpålagt å ha minst én røykvarsler. Men ofte er ikke det nok. Sørg for mange nok røykvarslere til at de kan høres fra alle soverom med lukket dør. Det beste er å velge sammenkoblete røykvarslere: Piper en – piper alle. Da våkner du i 2 etasje, selv om røykutviklingen er i kjellerstua.

3. Du har uskadeliggjort røykvarsleren på kjøkkenet fordi den piper når du lager mat
Eldre røykvarslere kan bli overfølsomme for røyk og gi unødige varslinger når du lager mat. Enkelte velger «å løse» problemet med å droppe røykvarsler ved kjøkkenet. Men dette er en farlig strategi – nær en av fire branner starter nettopp der. Velg heller en nyere type som har pauseknapp eller en optisk røykvarsler som ikke slår ut så lett ved matos.

4. Røykvarslerne dine har gått ut på dato
Røykvarslerne dine varer ikke evig. Over tid fylles de av støv og fett, og kan svekkes eller slutte å fungere. Invester i nye røykvarslere hvert tiende år.

5. Du har ikke røykvarsler i det hele tatt…
Tro det eller ei, men 1 av 10 boliger er helt uten røykvarsler. Mange boliger har heller ikke fungerende slokkeutstyr!

Har du ikke røykvarsler? Skaff deg en i dag!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.