Her er jentenes julegavetriks som gutta kan lære av

Over en million nordmenn starter julehandelen så tidlig at de kom i mål med julegavene før desember. Jentene er flinkest.

– Julehandel er for lengst blitt en helårsaktivitet for mange i Norge, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1. I stedet for å stresse rundt i vinterkulden tett oppunder jul, velger stadig flere å spre innkjøpene utover store deler av året.

I første rekke er det kvinner som er ute i god tid. 41 prosent av kvinnene gjør innkjøpene gjennom hele året eller starter i løpet av høsten, slik at de kan konsentrere seg om andre ting i julemåneden. Til sammenligning er bare 14 prosent av mennene like tidlig ute.

Forskjellene øker

– Det er påfallende hvor forskjellig menn og kvinner handler til jul. Og trenden er at forskjellene øker. Kvinner starter forberedelsene tidligere enn noen gang mens mennene utsetter juleshoppingen stadig lenger, sier forbrukerøkonomen.

Hver jul melder butikkene om desperate menn som er ute i siste liten med gavene, og julepanikken ser ut til å forsterke seg i år. 15 prosent av mennene kjøper alle julegavene den siste uken før jul mot bare 2 prosent av kvinnene. I forhold til tidligere undersøkelser er flere menn sent ute med julehandelen i år mens antall trege kvinner bare blir færre.

- Gjør som damene

Julehandel i siste liten kan være både stressende og dyrt og forbrukerøkonomen oppfordrer derfor mannfolka til å følge kvinnenes eksempel og tenke litt jul gjennom hele året.

– Det er mye lettere å gjøre spennende og gode kjøp om du handler gaver over en lengre periode. Da sprer du også utgiftene over flere måneder slik at den økonomiske belastningen blir mindre til jul, sier Gundersen.

Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 14. – 21. oktober 2014 med et landsrepresentativt utvalg på 1.008 personer. Undersøkelse viser at 350 000 nordmenn kjøper gaver gjennom hele året og 700 000 gjør innkjøpene i løpet av høsten.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.