La pengene dine løpe langdistanse

Hundekjørerne i Team Sigrid Ekran og Team Grytbak kan lære oss i bank mye om det å gå helt og fullt inn for noe. Mye av strategi og tankegang kan også overføres til det å spare mot et mål.

De siste ukene har SpareBank 1 SMN Røros, Ålen, Steinkjer og omegn støttet hundekjørerne i Team Sigrid Ekran med til sammen 50.000,- kroner. SpareBank 1 SMN på Røros er også stolte samarbeidspartnere av hundekjørerne i Team Grytbak på Røros.

Team Sigrid Ekran, som består av hundekjørerne Sigrid Ekran fra Sparbu og Amund Kokkvold fra Røros, kjører hvert år hundrevis av mil på slede med hundespannene sine i trening og konkurranse. Da Sigrid Ekran vant det 1000 kilometer lange Finnmarksløpet i mars, hadde hun tilbragt brorparten av de siste fem dagene og 19 timene på hundesleden, mens de 14 hundene foran sleden gjorde sitt beste for å komme raskest mulig til Alta. I mars 2015 har hun som mål å gjenta prestasjonen. Da har Finnmarksløpet også status som verdensmesterskap.

Prestasjoner som disse krever god planlegging av trening og gjennomføring, akkurat slik som et sparemål kan oppnås med en plan.

Kom i gang tidlig

Et av de viktigste elementene for både en hundekjører og en sparer er tid. Jo tidligere hundekjøreren kommer i gang med god trening, og jo tidligere spareren oppretter spareavtalen – jo større er sjansen for å lykkes.

Sigrid Ekran og Amund Kokkvoll får mer tid til trening og restitusjon for å bygge opp kapasiteten til hundene sine jo tidligere de begynner treningen. Spareren kan spare mindre hver måned om han eller hun begynner i god tid før de trenger pengene.

En spareavtale på 1.000,- kr. pr. måned i fond gir en forventet kapital på rundt 570.000,- kroner om 20 år. Det innebærer en forventet avkastning på over 300.000 kroner. Venter man 10 år med sparinga, må man spare over 3.000,- kroner hver måned for å nå samme sum. Beregn din sparing på vår sparekalkulator.

Motvind kan fort bli medvind

Både Team Ekran og spareren har god nytte av å la tida jobbe for seg. Både i trening og løp har Sigrid og Amund opplevd at ting ikke har gått som de har tenkt. Både hunder og hundekjørere kan ha dårlige dager. De kan støte på uvær og tunge spor på en etappe, og de kan oppleve at hunder blir slitne eller skadet. I slike stunder vet hundekjøreren at det er ennå er langt til mål og at om en tar tida til hjelp, så ordner alt seg.

Slitne hunder kommer seg, uvær stilner og sporene blir bedre igjen. Kanskje går neste etappe enda raskere enn noen av de tidligere? Eller kanskje de fikk større forsprang på konkurrentene da de kjørte som planlagt gjennom stormen? Det gjelder å holde seg til planen og stole på vurderingene en gjorde da en la kjøreplanen for løpet. Hundekjørere vet at opp- og nedturer er helt normalt i løpet av en hel sesong og hele løp, men det er fortsatt mulig å komme i mål, og til og med vinne, selv om ei enkelt etappe ikke går helt som planlagt.

Hold deg til kjøreplanen

På samme måte som hundekjørerne opplever tyngre etapper, kan den som sparer i fond oppleve at verdien på fondene synker fra tid til annen. Hendelser i verden kan påvirke hvor mye fondene er verdt, og i slike stunder kan en liten kikk på planen og “kartet” være til hjelp. Ta en prat med bankrådgiveren din på samme måte som Ekran og Kokkvoll tar en prat med sine handlere, få en påminnelse om at målet enda er noen etapper unna og at erfaring viser at motgang snur til medgang.

- Å kjøre langdistanse hundekjøring er som å spise en elefant – en må bare ta en bit av gangen, sa en hundekjører en gang. Mange små steg over lang tid kan ta deg langt og gjerne helt til mål uten at innsatsen som kreves blir utålelig. Fordelen en sparer har fremfor en hundekjører er at på sparearenaen har historien vist at det finnes flere dager med sterkere medvind enn dager med motvind – hundekjøreren kan kjøre i motvind seks dager til ende, men også de kommer til mål!

Vi ønsker Team Sigrid Ekran og Team Grytbak lykke til med VM-sesongen og deg lykke til med sparinga!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.