Norsk mat på fremmarsj!

Vi har aldri vært så matopptatte som vi er nå. Dette er en påstand som møter deg fra mange hold, og den stemmer!

Nå har vi nådd desember, den måneden vi er kanskje aller mest opptatt av mat. Og da gjerne i kombinasjon med tradisjoner. Det skal bakes, lages sylte og rull, stekes lefser og skjenning.

Hva serveres på middagsbordet julekvelden? Jeg vil tro at det er ribbe som er markedslederen i jula på de trønderske bord. Heldigvis er det ikke lengre så gøy å skryte av at denne ribba her er kjøpt skambillig i Sverige. Nei, da vil vi heller fortelle i familieselskapet at det dere spiser nå er ribbe fra en fjellgris som har levd gode dager i friluft. Vi har blitt mer opptatt av at maten skal ha en historie, og den historien blir en del av matopplevelsen. Og apropos fjellgrisen; flott måte å kunne kombinere mat og friluftsliv!

Dagligvarekjedene har skjønt at forbrukere vil ha mer enn bare billige varer. Ja takk til billig til hverdags, men vi vil gjerne ha det lille ekstra i helga og spesielt når vi skal ha selskap. Det har i høst dukket opp mer eksklusive lammeprodukter hos den matvarekjeden som lærte oss at alt skal være billigst mulig. Nå satser de på å utvide sortimentet sitt med matvarer som holder høyere kvalitet. Så gjenstår det å se om dagligvarekjedene også i år vil dumpe prisen på ribba før jul, eller om de faktisk vil prøve å fokusere mer på kvalitet enn på pris. Kanskje er vi ikke der ennå i år, men den tid kommer nok!

Det ser også ut til at dessertgenerasjonen har blitt lei av å spise sjokolade, nå er vi mer opptatt av sunnhet og miljø. Frukt og grønt er i vinden som aldri før. Salat er ikke lenger kinakål (som forresten strengt tatt aldri har vært en salat), og det finnes gulrot i flere farger. Vi vil ha et bredere sortsutvalg, og det er norske matvarer vi vil ha!

Hvem blir bare viktigere og viktigere fremover? Jo, det er selvsagt den som skal sørge for at vi får maten på bordet; bonden!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.