Dette får du når du bruker en eiendomsmegler

Vi får av og til spørsmål fra boligselgere om hvorfor det er lurt å bruke eiendomsmegler når man skal selge bolig. Hva er det egentlig de gjør? Vi har spurt boligekspert Odd Nymark i EiendomsMegler 1.

– Skal du kjøpe eller selge bolig ønsker du at alt skal gå rett for seg uansett som man skal kjøpe eller selge, sier Odd Nymark. – Foreløpig er det få som velger å selge på egenhånd. En liten titt på finn.no i dag viser at 438 boliger selges privat, mens over 13 500 eiendommer selges gjennom megler. Så hva får du egentlig når du velger å bruke en megler?

Her er Odd Nymarks topp 5 liste:

  • Trygghet i bolighandelen: Megleren har i dag 3 års utdannelse og minst 2 års praksis før han har anledning å ta egne oppdrag. I tillegg har meglerforetaket offentlig godkjennelse. Megleren har også krav til politiattest. For både selger og kjøper betyr dette trygghet.
  • Kunnskap om markedet: En god megler kjenner boligmarkedet, prisnivået og har et nettverk av potensielle kjøpere.
  • Sikre budrunder: Megleren bidrar til sikker gjennomføring av budprosessen og skriftlig dokumentasjon av budrunder. Kjøpere kan føle seg trygge på at en budrunde er reell. Megleren kartlegger også eventuelle heftelser i boligen. God meglerskikk tilsier at alle meglere skal sjekke at kjøper har finansiering på plass. Hvis ikke det er på plass, skal det opplyses om det.
  • Eierskifteforsikring: Når du selger gjennom megler, kan du kjøpe eierskifteforsikring. Dette kan ikke kjøpes hvis du selger privat. Det dekker deg i fem år fra overtakelsen for eventuelle krav fra kjøper på feil og mangler ved eiendommen.
  • Trygt og sikkert oppgjør for salg: Megleren er en sikker mellommann for å kunne gjennomføre et trygt oppgjør (herunder tinglysing, innfrielse av heftelser og fordeling/utbetaling av oppgjør). Dette er en omfattende prosess, og er nesten umulig å gjennomføre på egenhånd.

– Meglere er ekspert på bolighandel og er engasjerte i faget og kundene, sier Odd Nymark. Dette kan bidra til at selgeren kan oppnå en pris han er fornøyd med.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.