Ikke gjør disse 6 feilene på vei til vinterfjellet

Tusenvis av familier setter nå kursen til fjells for en velfortjent vinterferie. Dessverre skjer det erfaringsmessig langt flere ulykker i vinterferieutfarten enn i vanlige helger.

– Ikke gjør disse feilene hvis du vil sikre deg og dine kjære en trygg kjøretur, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Unngå disse feilene

1. La deg distrahere: Alt du forsøker å gjøre samtidig som du kjører, stjeler viktige sekunder fra selve kjøringen, og kan i verste fall ta liv. Mangel på oppmerksomhet bak rattet er medvirkende i over halvparten av dødsulykkene på norske veier. Så hold blikket på veien. Unngå å fikle med stereoanlegget eller å snu deg og snakke med barna i baksetet mens du kjører.

2. Sovne bak rattet: Det å være sliten og trøtt bak rattet kan sammenlignes med å ha promille. Folk som sovner bak rattet er en viktig årsak til farlige møteulykker. Kaffe, høy musikk eller åpent vindu hjelper bare en kort stund. Stopp heller bilen og ta deg en 15 minutters lur.

3. Kjøre for fort: Høy fart er hovedårsaken til de alvorligste trafikkulykkene. Husk at å tråkke litt ekstra på gassen bare gir deg «følelsen» av å være rask. Faktisk sparer du bare 40 sekunder pr mil på å kjøre i 100 heller enn i 90 km i timen.

4. Snakke i mobiltelefon: Over halvparten av oss innrømmer å ha snakket i mobiltelefonen mens vi kjører, og stadig flere sender også sms bak rattet. Å engasjere seg i en krevende mobilsamtale eller taste på telefonen kan sammenlignes med å ha en promille på 0,8. Stopp heller bilen eller vent til du er fremme før du snakker i mobilen.

5. Undervurdere vinterføret: Veien du kjenner ut og inn forandrer seg på vinterføre. Når det plutselig ligger is i svingen, nytter det ikke å holde samme fart som på sommeren. Tilpass heller farten etter vær- og føreforhold.

6. «Miste hodet»: Helt til slutt: Det er lett å bli stresset og utålmodig når det er stor trafikk på utfartsveiene. Dermed er veien kort til halsbrekkende forbikjøringer og hissige fartsetapper når køen løser seg opp. Ta deg heller god tid i trafikken og hold god avstand. Det gjør veien tryggere for alle.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.