- Ingenting slår langsiktig sparing i aksjefond

Som forbrukerøkonom har Magne Gundersen gitt et par spareråd eller tre i sin tid. Nå tar han bladet fra munnen og taler fondssparingens sak. – Skal du spare langsiktig er aksjefond langt bedre enn tradisjonell banksparing, sier han.

Du har sikkert sett han tidligere. Enten som blid økonom i Luksusfellen på TV, eller når han uttaler seg i en rekke artikler, slik som nå. Alltid med klare råd om hvordan man skal få dreisen på privatøkonomien. Å spare smart er nemlig noe alle kan få til, uansett økonomi.

– I Norge er det tre måter folk flest sparer på. Det ene er å nedbetale boliglånet slik at du sparer i eiendom. Det andre er å spare på konto i banken. Og det tredje er å spare i fond. Aksjefond er en glimrende spareform som folk kanskje ikke vet nok om, men som på lang sikt gir en langt bedre avkastning enn i banken. Det kan svinge litt, men trenden peker oppover og det har den alltid gjort, forklarer han.

Flere milliarder i bank

Nordmenn har utrolige mengder sparepenger i banken. Faktisk over tusen milliarder kroner. Det er ifølge Gundersen langt mer enn nødvendig.

– Alle bør ha en buffer stående i banken slik at de har penger å bruke dersom noe uforutsett skulle skje. Det kan derimot virke som om mange sparer så mye at man skulle tro de var redde for at huset plutselig skal falle sammen. Med mindre du har konkrete planer for pengene dine trenger du ikke ha mer enn et par månedslønninger stående i bank.

Har du vært flink til å sette penger til side finnes det langt bedre måter å spare på. Spareformer som gjør at kjøpekraften din stiger med tiden, ikke bare blir opprettholdt.

– Med resten av sparepengene ville jeg prioritert å nedbetale gjeld slik at du eier mer av din egen bolig. Spesielt nå som renten er så lav er det gunstig. I Norge har de fleste av oss råd til å spare i fond i tillegg. Vi kan være litt Ole Brumm hele gjengen, sier han.

Og mens nedbetaling av gjeld og BSU er penger låst til bolig, er fond vinneren når du skal spare over tid. Spesielt hvis du sparer til pensjon eller til barna blir voksne. Så hva er årsaken til at milliardene våre ikke er jevnere fordelt mellom fond, eiendom og bank?

Aksjefond er trygt

– Vi nordmenn er trygghetssøkende. Vi vil verne om verdiene våre og når vi i tillegg har lite kunnskap om hvordan fond fungerer, blir vi skeptiske. Men aksjefond er per definisjon trygt. Et fond eier andeler i mange ulike selskaper. Dette gjør at du unngår de store svingningene og sørger for at du heller ikke taper alt du har spart.

– Selv setter jeg penger i aksjefond, men aner ikke i hvilke selskaper fondet investerer i. Jeg er faktisk ikke interessert i å vite det – det er derfor jeg har valgt aksjefond der proffe forvaltere tar seg av slikt. Og jeg sover veldig godt om natten, sier Gundersen med et smil.

Velger du å spare i fond hos ODIN Forvaltning kan du føle deg trygg på at fondet du setter penger i, kun investerer i attraktive selskaper som gir solide resultater over tid. Å se at pengene stiger i verdi er motivasjon for selv den dårligste spareren av oss.

– Jeg tror nok aldri noen har angret på at de har spart penger, og har du lang sparehorisont er det heller ingenting som slår aksjefond, avslutter han.

DET LØNNER SEG Å SPARE I AKSJEFOND

De fleste nordmenn sparer i bank og i eiendom, men det betyr ikke at disse er de beste spareformene for deg som sparer langsiktig. Visste du for eksempel at:

  • I aksjefond kan du forvente tre til seks prosent meravkastning utover bankrente
  • Prisstigning og skatt “spiser opp” bankavkastningen din
  • Du trenger en forventet avkastning på 5% pr. år for å bevare pengeverdien din. Bankrentene i dag ligger på ca 2,5%
  • Sparer du langsiktig er matematikken din beste venn – renters rente effekten er viktig for å få en god avkastning
  • Sparing i fond er Lønnsomt, Enkelt, Tilgjengelig og Trygt – eller LETT som vi liker å kalle det
  • Sparing i fond passer til de aller fleste spareformål – alt fra sparing til barn, barnebarn, pensjon og oppbygging/bevaring av formue

Hos ODIN Forvaltning sørger du for at pengene dine over tid blir mer verdt enn de er i dag. De skaper verdier for fremtiden.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.