3 ting du risikerer hvis du sjekker selvangivelsen din

- Mange av oss sjekker nesten ikke selvangivelsen, sier vår forbrukerøkonom Magne Gundersen. – Det eneste vi er opptatte av er om vi får penger tilbake eller må betale restskatt. Og der stopper det. Så hva risikerer du egentlig hvis du bruker noen minutter på selvangivelsen?

Dette risikerer du om du sjekker selvangivelsen din:

1. Du finner fradrag som ikke er forhåndsutfylt. Selvangivelsen er nemlig ikke ferdigutfylt – det er opplysninger som du må fylle ut selv. Få med fradragene og spar skatt.

2. Du finner feil eller ser at opplysninger mangler. Rett opp og før inn korrekt beløp. Her kan skatten gå begge veier, men det viktigste er at den blir riktig. Husk at du er ansvarlig for at opplysningene er fullstendige og korrekte.

3. Du blir bedre kjent med hvordan din økonomi har utviklet seg: Har gjelden gått ned? Sparing og formue – går det rett vei? Hvilke goder i tillegg til lønn dekkes av arbeidsgiver?

– Tiden du bruker på å gå gjennom selvangivelsen kan faktisk bli noen svært lønnsomme minutter, mener Magne Gundersen. – Mange av fradragene kan være verd flere tusen kroner. Og selv om du finner feil som gjør at skatten din øker, så kan det også være lønnsomt for deg. Du kan nemlig få straffeskatt på 30 prosent eller mer for inntekter som ikke er ført.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.