Fem sparetips for deg som ikke har råd til å spare

Noen ganger kan det være vanskelig å finne rom for sparing. Men det er nettopp når økonomien er trang, at sparing er viktig.

Her er 5 tips som hjelper deg å spare – selv når inntektene er beskjedne og regningene er mange.

1. Finn ut hvor mye du har råd til å spare
Lag en oversikt over inntektene og utgiftene dine, slik at du vet hvor mye du har råd til å spare. Finn ut hva du har i faste utgifter og hva du trenger til mat og klær og annet.
(Tips: Sjekk ut forbrukskalkulatoren til Statens Institutt for Forbruksforskning)

2. Kvitt deg med «lommetyvene»
De fleste vil se at de bruker penger på mange ting som er unødvendig eller som de fint kan klare seg uten. Når du kutter ned på unødvendige utgifter, vil du se at det er rom for sparing i økonomien din.

3. Opprett fast sparing i nettbanken
Et godt råd er å ordne fast sparing i nettbanken, slik at du setter av penger til sparing hver måned på samme måte som til andre faste utgifter. Du kan spare et gitt beløp en bestemt dato i måneden, du kan sørge for trekk til sparekontoen hver gang du får lønn eller du kan spare det du har igjen på konto hver måned rett før du får ny lønn.

4. Spar uten at du merker det
Mikrospar er en annen sparemetode som blir stadig mer populær. Her sparer du et gitt beløp hver gang du bruker kortet ditt. Dette gjør at du sparer nærmest uten å merke det.

5. Spar til noe du drømmer om
En annen smart måte å spare på, er å ha egne sparekontoer for noe du ønsker deg– og så spare litt på hver konto hver måned. I nettbanken kan du selv opprette nye sparekontoer og gi dem valgfritt navn, som «Feriekonto», «Bufferkonto», «Ny bil», «Barn», osv.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.