Samfunnsengasjert ungdom finner løsninger for fremtiden

Det var en sliten men begeistret gjeng som reise hjem fra Trondheim etter årets Fremtidscamp. Her hadde 50 av Norges mest engasjerte ungdommer vært samlet i fire dager for å løse morgendagens utfordringer. De opplevde oppturer og nedturer, jobbet hardt sammen, og formet vennskap som kanskje varer livet ut.

Ungdommene ble valgt ut på bakgrunn av sitt engasjement, motivasjon og ledererfaring. Da de kom til Trondheim tok det ikke lang tid før de ble kjent, både med hverandre og NTNU. Gjennom en rekke foredrag og workshops fikk de innføring i teamarbeid, kreative prosesser og alt fra elsykler til fondssparing. Likevel var ikke hovedmålet å ta imot kunnskap, men heller å finne egne konkrete problemstillinger. Deltakerne måtte jobbe sammen, gjerne på tvers av politisk ståsted og faglige interesser.

Kort om Fremtidscamp

  • Ble arrangert 12. – 15. mars på NTNU i Trondheim
  • Målgruppe er ungdom med lederverv i alderen 17 – 22
  • Samler ungdom fra hele landet og alle politiske ståsted
  • Sammen skal deltakerne finne nye løsninger på samfunnsutfordringer
  • I underkant av 100 kvalifiserte søkere til 50 ledige plasser
  • Deltakelse er gratis, NTNU dekker kost og losji

Et omfattende program

Hvilke forventninger deltakerne stod overfor innså de for alvor lørdag kveld. De var samlet i lokalene til SpareBank 1 SMN, der de fikk en introduksjon av to campfaddere til hvordan du pitcher en idé. Begge campfadderne har startet egne bedrifter som studenter på NTNU, og de la lista skyhøyt. Så var det deltakernes tur å overbevise. Det ble hektisk arbeid til langt på natt. Søndag var det deres tur til å prestere, med representanter fra problemeierne på første rad.

Framtiden i Våre hender utfordret ungdommen til å tenke nytt om bærekraft og livskvalitet. Deltakerne tok utfordringen på strak arm. En av gruppene satt like godt opp en ny formel for å måle et lands velstand, da etablerte standarder som brutto nasjonalprodukt og FNs Human Development Index ikke strekker til i deres øyne.

Røde Kors Ungdom Trondheim ønsket konkrete tiltak for å skape inkluderende møteplasser og lære unge om seksuell helse. Latteren satt løst da de fikk presentert kampanjer som «Petter Northug – Jeg bruker alltid kondom», «Therese Johaug – Jaaa!! Jeg har sjekka meg» og «Human Tinder». Men under den spøkefulle fremføringen lå det hardt arbeid og gjennomtenkte løsninger.

Her finner du alle bildene fra Fremtidscamp 2015.

Drømmeløftet

Anita Krohn Traaseth fra Innovasjon Norge presentere den nye satsingen, «Drømmeløftet». Det skal samle innspill fra hele landet om hvordan Norge kan omstille seg til en mer bærekraftig økonomi. «Innovativ Ungdom» var en av tiltakene som ble foreslått på Fremtidscamp. Anna Buran oppsummerte deres arbeid slik:

– Denne helgen fikk vi en kjempespennende utfordring av dere i Innovasjon Norge. Og nå ønsker vi å sende en utfordring tilbake til dere. Vi vil at dere skal se at dagens ungdom sitter med løsningene på morgendagens problemer. Vi ønsker at dere setter ned denne arbeidsgruppen. Vi tror det kommer til å være en enorm ressurs for næringslivet og utviklingen av vårt samfunn. Så, tar dere utfordringen?

Resultatet blir å lese i Innovasjon Norges rapport som ferdigstilles i mai.

SpareBank 1 SMN tar initiativ til verdiskaping i regionen, ved å koble og bygge broer mellom ulike aktører. Sammen med blant andre Partnere for Nyskaping og Technoport jobber banken målrettet med å utvikle grunnlag for næringsutvikling. Vi er ledende bank i Trøndelag og Nordvestlandet og bevilger hvert år inntil 50 prosent av overskudd etter skatt og utbytte til allmennyttige formål. SpareBank 1 SMN er landsdelens ledende private bidragsyter og har i løpet av de siste ti år delt ut mer enn 500 millioner kroner til gode formål.

Sitater:
“Vi går fra særstilling til omstilling. Omstilling er en fantastisk mulighet. Regel nummer en for dere som er gründere: Dere må lære å selge skinnet før bjørnen er skutt”
-Anita Krohn Traaseth

“Vil takke for en veldig bra helg! Først og fremst må jeg rose arrangementet, utrolig viktig arena dere har skapt, og viktig at det er NTNU som står i bresjen for et slikt arrangement. Også utrolig inspirerende å møte ungdommen, se bredden i deltakerne, og de gode diskusjonene som kommer ut av å samle så ulike folk. Og til slutt resultatene, meget godt fornøyd med innspillene vi har fått og rapporten som jeg koste meg med på flyet på vei tilbake til Oslo i går!”
-Harald Martens Holm, Storebrand

“Jeg tror vi i Røde Kors har fått mange gode ideer til vårt videre arbeid her i Trondheim. Jeg tenker også at de innspillene vi har fått bør deles med flere lokalforeninger, så jeg tenker å spre budskapet og ideene videre.”
-Kristine Waage, Røde Kors Ungdom Trondheim

“Tusen takk for en sinnsykt bra helg! Jeg har virkelig kost meg masse, og fått venner for livet! Det har virkelig vært morsomt, og jeg skal anbefale Fremtidscamp til alle jeg kjenner, for dette har vært en helg jeg aldri vil glemme! Igjen; tusen, tusen, tusen takk for en herlig helg, alle som en, dere er dypt savnet allerede!”
-Anette Celius, deltaker

“Tusen takk for et veldig bra arrangement! Er utrolig takknemmelig for at jeg fikk muligheten til å bli kjent med så mange flotte mennesker! En ære å være blant de utvalgte! Lykke til med presentasjonene og håper det ikke blir alt for lenge til neste gang ;) Keep up the good work!”
-Siljan Lærdal, deltaker