Trodde du at innbruddsfaren i påsken var over?

Skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring advarer mot å senke skuldrene for mye, selv om det nå er færre påskeinnbrudd.

Tall fra de siste årene viser at det ikke har vært flere innbrudd i påsken enn ellers i året. Det har fått enkelte til å «avlyse» innbruddsfaren i påsken.

– Det er fortsatt om å gjøre å være våken, mener skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring. – Hvis alle nå tenker at; å ja, da trenger jeg ikke å gjøre noen spesielle sikkerhetstiltak før jeg drar på påskeferie, så kan vi fort oppleve at tendensen snur, mener han.

Folk har blitt stadig flinkere til å sikre seg mot innbrudd. Nilsen mener at det nettopp er de forebyggende tiltakene som har vært med på å holde innbruddstyvene unna. – Rådene som vi har gitt de siste årene, som å få det til å se ut som om noen er hjemme og å gi beskjed til naboen, gjelder fortsatt, sier han.

Profesjonelle innbruddstyver

Det er slutt på at det er lokale kjeltringer som kommer på besøk. Nå er det de profesjonelle aktørene som herjer.

– Det betyr igjen at du må være profesjonell i sikringen av boligen din, sier Nilsen. – De organiserte gjengene tar runder rundt i nabolaget og finner ut hvor det er verdier å hente, hvor det er enklest å slå til, hvor de får jobbet mest mulig i fred og hvordan de lett skal komme seg unna.

– At tyvene slår til hele året, må ikke bli en sovepute. Hvis vi slutter å sikre ferietomme hus, gjør vi det enklere for disse gjengene, avslutter han.

Her er Freds råd for en innbruddsfri påske:

1. Pass på at boligen ser bebodd ut
La gardinene være fratrukket, sett på tidsur på noen lamper og en radio, la skoene stå på trappa og sørg for et det står en bil parkert utenfor boligen din så virker huset bebodd for eventuelle tyver.

2. Sørg for å ha lås og sikring som holder mål
Oppgrader låsene i alle ytterdører til FG-godkjente låser. Husk at vindu i luftestilling ikke tilfredsstiller sikkerhetsforskriftenes krav til låsning.

3. Ikke gi tyvene innbruddsverktøy
Sørg for å låse inn verktøy og hageredskap som kan brukes som innbruddsverktøy. Det samme gjelder for stigen. Lås den inn eller lås den fast slik at den ikke kan benyttes.

5. Innbruddsalarm med knytning til alarmsentral gir god beskyttelse
Tyvene går gjerne forbi boliger med innbruddsalarm. God merking med opplysning om at boligen har alarm er viktig.

6. Nabosamarbeid gir ekstra sikkerhet
Det kan også være lurt å fortelle de nærmeste naboene om at du vil være bore noen dager, slik at de kan være spesielt oppmerksomme.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.