5 tips om skifte til sommerdekk

- Det gjelder å skifte til gode sommerdekk, her er oversikten over det du bør vite, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Mange lar seg friste til å kjøre med de piggfrie dekkene til langt utover sommeren, enten for å slippe å skifte eller for å spare på sommerhjulene. Men det kan være livsfarlig. Jo varmere og våtere været er, jo lengre blir bremselengden hvis du kjører med vinterdekk. Vinterdekk er laget for snø, kulde og is, og har dårligere egenskaper i varmt vær og på regnvåt asfalt.

– Det er like farlig å kjøre med vinterdekk om sommeren som med sommerdekk om vinteren , sier skadeforebygger Fred Nilsen.

1. Ikke skift til sommerdekk for tidlig
Bor du på steder der det fortsatt kan komme snø? Hvert eneste år opplever vi at folk skifter til sommerdekk for tidlig. Det er livsfarlig å kjøre med sommerdekk på vinterføre. Husk at førerkortet kan ryke om du ikke er skodd etter forholdene. Skjer det et uhell på grunn av dårlig dekkutrustning, kan du få avkorting i erstatningen fra forsikringsselskapet.

2. Fristen for piggdekk var 13. april i år, men du kan fortsatt ha lov
Det er påsken som styrer fristen for å ta av piggdekk, og i år var den 13. april. I Nordland, Troms og Finnmark er fristen 1. mai. Men kravet til tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene. Skal du på fjellet eller andre steder det er nødvendig med piggdekk, er det fortsatt lov å bruke piggdekk.

3. Er sommerdekkene slitte? Skaff deg nye!
Forskriftene krever at du skrifter dekk når mønsteret er slitt ned til 1,6 millimeter, men vår anbefaling er å skifte allerede ved 3 millimeter. Dekk er ferskvare, og etter 4-5 sesonger bør de uansett skiftes.

4. Vask vinterdekkene slik at saltrestene forsvinner
Da ruster de ikke i løpet av lagringsperioden. Sjekk dekkdybde og kvalitet, og kjøp nye dekk hvis det er nødvendig. Det er ofte lave priser på vinterdekk nå på våren.

5. Pass på sikkerheten når du skifter dekk
Ikke krabb under bilen når den er jekket opp. Faller den ned, kan du bli alvorlig skadet eller omkomme.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.