1100 grunner til å ta det rolig på pinsefredag

Antallet uhell i trafikken eksploderer under utfarten i pinsen. – Ta det derfor med ro i trafikken på pinsefredag, oppfordrer skadeforebygger Fred Nilsen.

Hvert år er det stor pinsetrafikk og mange bruker fridagene på tur til fjellet eller sjøen. Dette gir naturlig nok en sterk trafikkøkning i forhold til en vanlig helg på våren.

De siste 5 årene det skjedd 1100 trafikkuhell på utfartsdagen, mot 730 ellers i pinsemåneden. Statistikken viser at antallet uhell i trafikken øker med nær 50 prosent på fredagen i pinsehelga.

– Det gir grunn til å stresse ned og være ekstra oppmerksom i trafikken i pinsehelga, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Stress ned!

Freds råd er å ta det med ro og å senke farten ytterligere.

– På store utfartsdager blir folk gjerne mer utålmodige og ønsker å komme raskt frem. Står du i kø, kan det være fristende å gi bånn gass når køen endelig løsner, da havner man lett inn i bilen foran når det stopper opp igjen.

Mange skal også handle underveis, og flere av uhellene skjer ved inn- og utkjøring til butikker langs veien, sier han.

Uthvilte og glade

Når folk skal hjem igjen, skjer det derimot mindre trafikkuhell enn normalt.

– Det virker som om pinseferien får bilførerne til å slappe av også på hjemvei fra ferieoppholdet, sier skadeforebyggeren.

Andre pinsedag skjer det nemlig 20 prosent færre trafikkuhell enn resten av pinsemåneden.

Trafikkuhell i pinsen

Her er Freds tips for en sikrere pinseutfart:

  • Ta det med ro. Har du dårlig tid er det lett å trykke litt ekstra på gassen. Husk at dette bare gir deg «følelsen» av å være rask. I virkeligheten sparer du svært lite: Bare 40 sekunder pr mil på å kjøre i 100 heller enn i 90 km i timen.
  • Hold øynene på veien! Alt du forsøker å gjøre samtidig som du kjører, stjeler viktige sekunder fra selve kjøringen, og kan i verste fall ta liv.
  • Vær obs ved parkering og rygging! Mange av småuhellene under pinseutfarten skjer når folk stopper langs veien for å handle.

Trafikkuhell-i-pinsen

Foto øverst i artikkelen: Roger Braunstein

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.