Sparer du i gris, fond, bank eller bolig?

Rekordlave renter fører til at vi sparer annerledes. Flere vil betale ned ekstra på boliglån og spare mer i aksjefond. Likevel er tradisjonell banksparing fortsatt nordmenns klare førstevalg.

En forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 viser at 30 prosent vil betale ekstra ned på lån på grunn av svært lave renter. 16 prosent vil spare mer i aksjefond nå som rentene er rekordlave. Og rentene ser ut til å holde seg lave lenge.

Folk følger med

–Lav rente skremmer ikke nordmenn fra å spare, men vi sparer litt annerledes. Sparing i aksjefond og ekstra nedbetaling av gjeld er smart nå fordi det gir best avkastning. Det er tydelig at mange følger godt med og er meget bevisste sparere, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Men selv om innskuddsrentene er lavere enn på lenge, står tradisjonell banksparing fortsatt meget sterkt. 80 prosent sparer i bank, og ifølge undersøkelsen vil de langt fleste fortsette sparingen som før. En økonomisk buffer mot uforutsette utgifter er det klart mest populære sparemålet. 61 prosent av de som sparer, eller to millioner voksne setter jevnlig av penger for en tryggere hverdag.

Økt trygghet

–Sykdom eller arbeidsledighet betyr fort lavere inntekter en periode. Mange er blitt bevisste på å sikre seg og sin familie mot uventede utgifter og økonomisk ruskevær. Penger på bok gir økt trygghet når krisen rammer, sier Gundersen.

Les mer om arbeidsledighetsforsikring.

Ferie og reising er det nest mest populære sparemålet. Vi reiser stadig oftere til fjernere og mer eksotiske reisemål. Da er det kanskje ikke så rart at 42 prosent sparer til en ferie. Særlig kvinner er flinke til å spare til ferie. Halvparten av kvinnene, mot bare en tredel av mennene oppgir at de sparer til en feriereise.

Boligen er både et sparemål og en sparebøsse for veldig mange. 40 prosent har bolig og oppussing som sparemål. I tillegg betaler mange avdrag på lånene sine, og dette regnes også som sparing.

Lett å spare

Ifølge Statistisk Sentralbyrå sparte vi hele 118 milliarder kroner i fjor, det høyeste nivået på sparing siden 2005. Og de siste tallene fra Verdipapirfondenes Forening viser at netto fondssparing i februar var den høyeste siden 2006.

–Nordmenn er et sparende folkeslag. Men jeg er både bekymret og forbauset over at 1 av 10 overhodet ikke sparer, sier Gundersen.

Han påpeker at det aldri har vært lettere å spare enn nå som økonomien går godt, folk er i arbeid og renta er lav.

–Noen titusener i reserve bør derfor være innenfor rekkevidde for de aller fleste, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Forbrukerøkonomens fem smarte spareråd:
  1. Start sparing tidlig. Og fyll opp BSU-kontoen først – du får høy rente og stort skattefradrag.
  2. Spar fast og ha et konkret sparemål. Da er det mye lettere å lykkes med sparingen.
  3. Å betale ned gjeld er god sparing. Start med lån med høy rente.
  4. Spar opp en netto månedslønn eller to som buffer mot uforutsette utgifter.
  5. Spre sparingen din, f.eks. i bolig, bank og fond.

Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 25. februar – 3. mars 2015 med et landsrepresentativt utvalg på 1.006 personer over 18 år.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.