Slik ferierer du billig i sommer

Etter flere år med vekst, setter mange nordmenn nå på bremsene for ferieutgiftene. Vi gir deg tipsene du trenger for å feriere billig i sommer.

Halvparten av oss bruker om lag like mye på ferie som i fjor, men hele 25 prosent velger å bruke mindre. 13 prosent vil bruke mer. Det kommer fram i en ny undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1. I snitt bruker vi i overkant av 16.000 kroner på sommerferien i år, det er 6,4 prosent mindre enn i fjor.

Det er flere årsaker til at mange velger å redusere noe på ferieutgiftene sine. De viktigste er et generelt ønske om å bruke mindre, at de heller satser på rimeligere ferie med foreldre og familie og at de brukte mer enn vanlig i fjor. Men en god del oppgir dårligere råd som grunn til at de har slanket feriebudsjettet.

Fem tips for lavere ferieutgifter:
  1. Lag en plan for hvordan og hvor mye penger du vil bruke. Med et feriebudsjett får du mer ut av pengene og unngår feriebaksmell.
  2. Bruk hytta, og lei den ut når du ikke bruker den selv.
  3. Betal alltid i lokal valuta i utlandet, ikke i norske kroner. Da får du best vekslingskurs.
  4. Bruk rabatter og medlemsfordeler gjennom jobb, fagforening, organisasjon o.l. når du bestiller hotell, leiebil, ferge, camping, aktiviteter osv.
  5. Sjekk restplasser om du er ute i siste liten. Er du fleksibel på reisemål og kan hive deg fort rundt, kan du få ferietur.
Økt usikkerhet

– En god del opplever mer usikkerhet i privatøkonomien nå. Oppsigelser, permitteringer og et mer utrygt jobbmarked gjør at mange velger en mer forsiktig pengebruk eller ser seg nødt til å stramme inn, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Rogaland er det fylket der flest, 35 prosent oppgir at de reduserer pengebruken i forhold til i fjor. Den aldersgruppen som i størst grad kutter i ferieutgiftene er personer mellom 35-44 år. Også her oppgir 35 prosent at de vil bruke mindre på ferie i år.

I gjennomsnitt reduserer vi ferieutgiftene våre med 1.100 kroner i sommer, sammenlignet med i fjor. Det er første gang siden 2010 at nordmenn har brukt mindre penger på sommerferien.

Velger Norge

Mye tyder på at Norge er blitt mer populært som feriemål og at vi i mindre grad enn tidligere reiser til utlandet i ferien. For mange er hjemmeferie ofte ensbetydende med enklere og rimeligere ferie.

– Et lavere feriebudsjett må imidlertid ikke bety en dårligere ferie. Mange eier eller har tilgang til hytte gjennom familie eller venner. Hytteferie betyr ofte lavere reise- og boutgifter enn en utenlandsferie. Å bruke familiehytta er uten tvil et meget godt alternativ for både små og store, forteller Gundersen.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.