Tipsene du MÅ lese hvis du er sent ute med sommerjobben

Det nærmer seg skoleferie, og de attraktive sommerjobbene rives bort. Men, ikke gi opp. Hiv deg rundt, og du har fortsatt mulighet til å tjene penger i sommer.

Slik går du frem
Bruk nettverket du har i sosiale medier. Legg ut en melding på Facebook, så kan det være at du kjenner noen som kjenner noen som har behov for ekstra hjelp i sommer. Mange arbeidsplasser kan også få ekstra behov i løpet av sommeren, og da kan du være ringevikar. Møt opp personlig for å levere CV og søknad. Slik er du enklere å huske. Husk bare å ringe bedriften før du kommer, slik at noen har tid til å møte deg.

Eksperttips
Trine Larsen har lang erfaring som hodejeger i rekrutteringsbyrået Hammer & Hanborg, som er spesialister innen kommunikasjons- og digitalkompetanse. Hun sier at dersom du har høye ambisjoner om en relevant sommerjobb, er det lovlig sent å begynne å tenke på dette nå, men muligheten kan fortsatt være tilstede. Trines råd er å:

  • Ta kontakt med et relevant vikarbyrå.
  • Ikke vær kresen.
  • All jobb er nyttig erfaring.
  • Sørg alltid for å få en kontrakt.
  • Lær av dine feil, start tidligere neste år

Trine_01

Få med alt i kontrakten
Skulle du få napp hos en aktuell arbeidsgiver er det viktig å huske på å skrive kontrakt. Er du student eller skoleelev kan det hende LOs sommerpatrulje kommer innom jobben din i sommer. De kan hvert år fortelle om arbeidsgivere som slurver med kontrakter, og folk som jobber skjorta av seg uten å få for eksempel pauser eller overtidsbetalt. Få derfor raskt en kontrakt som stadfester lønn, arbeidstider og overtidsbetalt. Skal du jobbe helg og natt er dette spesielt viktig.

Frikortgrensa er på 50 000 kroner
I år kan du tjene inntil 50 000 kroner uten å skatte av det. Husk at dette innebærer all skattepliktig lønn, sykepenger, fri kost og losji og feriepenger – både feriepenger du tjente opp i fjor og får utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år. Kommer du til å tjene mer, må du bestille et skattekort.

Lykke til og god sommer!

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.