7 tips til hvorfor du bør julehandle i juli

Ikke nok med at jula varer helt til påske, for mange starter forberedelsene allerede nå. Her får du tips til hvorfor du bør julehandle i juli.

I en undersøkelse Respons har utført for SpareBank 1 svarer hele 31 prosent at de kanskje eller helt sikkert kommer til å kjøpe julegaver i sommer. Det tilsvarer 1,15 millioner voksne nordmenn.

7 tips til julehandel i juli
 1. Bruk anledningen til å finne noe annerledes og unikt.
 2. Pass på at gaven ikke går av moten med en gang og at klesplagget passer også til jul. Husk at barn vokser fort!
 3. Noter eller husk hva du kjøper til hvem, så unngår du å kjøpe dobbelt opp.
 4. Tenk deg om når du handler i utlandet. I praksis er det umulig å bytte eller reklamere.
 5. Gaver kjøpt i Norge kan være vanskeligere å bytte til jul, lenge etter at de er kjøpt. Spesielt sesongvarer kan vise seg umulig å bytte.
 6. Ikke la ekstra tidlig julehandel føre til at du bruker ekstra mye penger på gavene. Sett opp et gavebudsjett.
 7. Dropp tidlig julehandel på kreditt, ellers kan det bli dyre gaver. Handle heller for penger du har.
Bedre tid til jul

Mange oppgir at de for lengst har startet planlegging eller innkjøp av julegaver. Over en halv million oppgir at de startet juleforberedelsene allerede i første halvår. Kvinnene er i klart flertall blant de som er tidlig ute. 2 av 10 kvinner har allerede begynt å forberede julen og gavekjøpene.

–Jeg skjønner godt at mange er tidlig ute med gavekjøpene. Ved å spre innkjøpene utover året får du bedre tid til alt det andre du skal gjøre til jul, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Vrient å bytte

Det er ingen tvil om at det kan være langt mer behagelig å handle julegaver i shorts og sandaler enn i tykke vinterklær. Men det er enkelte ting som er spesielt viktig å tenke på når du er tidlig ute til jul.

–Det kan bli vanskelig å bytte gavene som er kjøpt et halvt år før etter jul. Og kjøper du klær til barn, så må du huske at de vokser fort, smiler Gundersen.

Sprer utgiftene

Økonomisk sett kan det være smart å handle gaver i god tid. En ting er sommersalg, slik at det er mulig å gjøre gode kjøp akkurat nå. Et annet poeng er at utgiftene virker mindre tyngende når ikke alt skal betales på en gang.

–Ved å spre gavekjøpene og andre juleutgifter utover året, slipper du å få hele den økonomiske belastningen konsentrert om november og desember. Du vil rett og slett oppleve at julemånedene blir litt romsligere, avslutter Gundersen.

7 fordeler med tidlig julehandel
 1. Juleutgiftene blir fordelt over mange måneder.
 2. Desemberøkonomien blir litt romsligere.
 3. Du kan handle i fred og ro – i ditt eget tempo.
 4. Mindre stress og bedre tid til alle andre gjøremål oppunder jul.
 5. Annerledes gaver når de kjøpes på ferie – kanskje i et annet land – enn når du går i de samme butikkene som alle andre oppunder jul. Da kan gaven bli mer gjennomtenkt og “treffe” bedre.
 6. Er du en av dem som driver med dyr krisehandling på lille julaften? Begynn nå.
 7. Planlegging lønner seg alltid. Pengene rekker lenger når du har en plan.

Kilde: Forbrukerøkonom Magne Gundersen. Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 19.-28. mai med et landsrepresentativt utvalg på 1.057 personer.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.