Naive nordmenn lett bytte på stranda

Nordmenn er slappe med å passe på verdisakene sine på ferie. Sjekk de seks vanligste fellene vi går i.

En fersk undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1, viser at nordmenn tar alt for lett på det når det gjelder å sikre seg mot tyveri på reise.

Vi lar tingene våre ligge ubevoktet når vi bader, vi bruker ikke hotellets safe, og vi viser gjerne frem dyre mobiltelefoner og smykker.

– Det er ikke så mye som skal til for å unngå feriemarerittet, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring. Her er fellene undersøkelsen viser at vi går i:

Badefella

Stranda er et yndet sted for langfingrede tyver. I undersøkelsen innrømmer hele 1 av 3 at de av og til går fra verdisakene sine når de bader.

– Husk at du ikke får erstatning fra reiseforsikringen om du ikke har passet på tingene dine, advarer Nilsen. – Da blir det ekstra surt å få frastjålet smarttelefonen og lommeboka.

Synlighetsfella

Et annet yndet angrepssted er plasser der det er stor trengsel, som på markeder, togstasjoner og t-bane.

– Jo mer av verdisakene du holder skjult, jo bedre er det, mener Nilsen. Men undersøkelsen viser at bare 18 prosent bruker pengebelte eller skjult pengeveske.

Hotellromfella

4 av 10 lar også være å benytte seg av hotellets safe til å oppbevare pass og verdisaker. Det kan være en risikosport om det skulle komme tyver på besøk.

Turistfella

Vandrer du rundt i travle bygater med kamera dinglende på magen, dyre smykker og dyr mobiltelefon, er det lett å bli utpekt som et passende offer. Likevel viser undersøkelsen at bare 1 av 4 nordmenn er opptatt av å ikke se ut som en typisk turist når de er på ferie.

Mobilfella

Dyre smarttelefoner er blant gjenstandene som er mest tyveriutsatt. Kun 1 av 4 oppgir at de tviholder på mobilen til enhver tid.

– Profesjonelle tyver trenger kun et par sekunder på å snappe til seg mobiltelefonen du har lagt fra deg på cafébordet, advarer Nilsen.

Alenefella

I undersøkelsen oppgir bare halvparten at de passer på å ikke gå alene om kvelden når de er på reise.

– Du er mye mer utsatt for ran eller overfall når du går alene. Har du mulighet, lønner det seg å holde sammen med flere.

Stort problem

Tall fra Finans Norge viser at tyveri på reise er et stort og økende problem.

Antall anmeldte reiseskader i Norge har nær doblet seg de siste årene og var over 300 000 i fjor med samlete erstatningsutbetalinger på rekordhøye 1, 8 milliarder kroner.

Tall fra SpareBank 1 viser at hver femte reiseskade kan knyttes til tyveri av verdisaker.

Gjennomsnittsutbetalingen ligger på over 4 000 kroner. Særlig tyveriutsatt er mobiltelefoner, kamera, kommebøker og PC/nettbrett.

3 råd for å unngå å bli tyvenes offer

I tillegg til å unngå tyverifellene, har skadeforebygger Fred Nilsen følgende råd:

  1. Gå med lite penger på deg. Bruk kort i stedet for kontanter.
  2. Vær forsiktig med alkohol og rus. Faren for skade og problemer øker med promillen.
  3. Aldri reis utenlands uten reiseforsikring.

Kilde: Elektronisk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse med et landsrepresentativt utvalg på 1004 personer i perioden 5. – 15. juni 2015.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.