Student til høsten? Slik får du et forsprang på andre studenter

I disse dager får du svar på om du får studieplass til høsten eller ikke. Vet du allerede nå hvor du skal studere, så start forberedelsene nå. Her er tipsene – og tabbene.

– Begynn med å finne bolig og søke deltidsjobb, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1. – Ved å ta grep tidlig og gjøre de riktige forberedelsene, er det mulig å slippe unna økonomiske bekymringer og stress når studenthverdagen kommer.

Tre ting du bør sette i gang med nå:

1. Start boligjakten. Tilbudet er stort ved studiestart, men det er også etterspørselen. Det er trangt på visningene i august. Derfor bør du starte boligjakten tidlig. Informer hele nettverket ditt om hvor du skal studere og hva du er på jakt etter. Jo flere som er på utkikk for deg desto større er sjansen for at du finner akkurat den studentboligen du er ute etter. Ønsker du å danne et kollektiv, bør du finne dine medboere snarest og få dem også med på letingen.

2. Sett opp et studentbudsjett. For å få mest ut av pengene er det lurt å planlegge med budsjett. I tillegg får du god kontroll og oversikt over økonomien din. Sett deg ned med foreldre eller studentvenner og sett opp hva du kan forvente deg av utgifter og inntekter som student. Du finner ferdige budsjettoppsett på hjemmesiden til banken din. Eller du kan google «privatbudsjett». Følger du budsjettet, vet du at du har penger til regningene som kommer.

3. Søk deltidsjobb. En ekstra inntekt er det som utgjør forskjellen mellom en trang og en god studentøkonomi. Uten inntekt fra en ekstrajobb vil de fleste oppleve at hver måned blir en kamp om å få pengene til å strekke til frem mot neste utbetaling fra Lånekassen. Jobb ved siden av skole og studier gir deg et ekstra økonomisk handlingsrom, råd til å spare til bolig og verdifull kontakt med yrkeslivet.

Tre tabber du bør unngå – tips fra Magne Gundersen:

1. Vente for lenge med å søke studielån. Hvert år er det studenter som må vente på studielånet. Selv om mange søknader behandles raskt og maskinelt, er det i en del tilfeller nødvendig med manuell saksbehandling. Gå inn på nettsidene til Lånekassen og sett deg godt inn i regelverk, frister og prosedyrer. Nettsidene er oversiktlige, men det er mye å sette seg inn i. Søk studielån med en gang du har bekreftet plass. Da er pengene på plass ved studiestart.

2. Bruke opp første utbetaling fra Lånekassen med en gang. Utbetalingen i august er på ca. 20 000 kroner, men synker til ca. 7.500 kroner per måned ut året for fulltidsstudenter. Det er en klassisk nybegynnerfeil å bruke opp alle pengene den første måneden. Den ekstra utbetalingen skal dekke utgifter lærebøker og utstyr. Resten bør du tviholde på og porsjonere utover høsten.

3. Kredittkort og avbetaling. Tilbudene er mange ved studiestart om kredittkort, forbrukslån og kjøp på avbetaling. Det er fristende å kjøpe nå og betale senere, men det går fort å havne i kredittfella. Siden kortsiktige lån og kreditter har høy rente, kan det bli dyrt om du ikke betaler raskt tilbake. Unngå å dra kredittkortet når du er blakk. Går du tom for å penger, prøv heller å leve på sparebluss til neste lønn eller utbetaling fra Lånekassen kommer.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.