10 gode tips til unge om økonomi

For mange er studiene allerede i gang. Studielånet er på konto, og utgiftene er mange. Her gir forbrukerøkonom og Luksusfellen-ekspert Magne Gundersen 10 tips til hva du kan gjøre for å få pengene til å vare litt lenger.

  1. Husleie og depositum – sjekk at du har beregnet riktig og kan betale depositum og husleie. NB: Du kan også låne penger til depositum.
  2. Skaff deg en deltidsjobb. STtudiene er selvsagt det viktigste, men alle klarer en liten deltidsjobb. Dette gir deg verdifulle kroner på konto.
  3. Spar i BSU – dersom du klarer å sette av en sum hver måned blir det enklere å komme seg inn på boligmarkedet når du er ferdig med å studere. I tillegg får du skattefordeler.
  4. Legg deg opp en buffer. Det er så kjipt når vaskemaskinen ryker, eller du må til tannlegen. Sørg for å ha en pott penger stående til uforutsette ting.
  5. Kjøp studiemateriell brukt – sjekk Studenttorget.no eller studiestedet. En del studiemateriell kan brukes i flere år. Sjekk at du får riktig versjon av fagbøker og kompendier, slik at du ikke kjøper en gammel bok.
  6. Søk økonomisk støtte. I legathåndboken finner du alt om ulike støtteordninger og stipend du kan søke på. Dette gir ekstra penger i kassa.
  7. Fiks forsikring. Hvis du melder flytting, gjelder ikke lenger mor og fars innboforsikring. Har du fylt 20 år, bør du også ha en egen reiseforsikring da du ikke dekkes av foreldrene sin.
  8. Kjøp sykkel. Dette er både miljøvennlig og billig. I de større byene har blant annet politiet sykkelauksjon med jevne mellomrom. Husk å skaffe deg en ordentlig lås.
  9. Eller kjøp månedskort! Hvis du bor i nærheten av buss, trikk eller bane. Et månedskort kan kanskje virke dyrt der og da, men det er så mye billigere enn å bruke penger på taxi.
  10. Kjøp en ekstra dyne. Skal du besøke søsteren din i Tromsø eller reise hjem en helg? Da står rommet ditt tomt. Hvorfor da ikke leie ut rommet ditt eller leiligheten på Airbnb?

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.