5 tips for en sikker båttur

Det er nå påbudt å bruke redningsvest i de fleste fritidsbåter, men ikke så lenge båten er over 8 meter lang. Her får du fem tips for en sikker sensommer på sjøen.

Det er nå påbudt å bruke redningsvest i fritidsbåt. Det er skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 svært glad for.

–Alle som har vært på sjøen vet at man selv på en rolig sommerdag kan bli utsatt for ulykker. De skjer ofte innaskjærs eller ved høy fart, eller ved fortøyning av båten ved svaberg og brygger, forteller Nilsen.

Slik er du sikker i båten
  1. Utstyr alle med redningsvest.
  2. Hold deg unna alkohol om bord på båt.
  3. Hold fartsgrensa og lær deg reglene på sjøen.
  4. Husk oppdaterte sjøkart hvis teknikken svikter.
  5. Ha minst et 2-kilos pulverapparat til brannslukking.
Kun i fart

Det er dessverre noen unntak i det nye påbudet. For det første er båter som er lengre enn 8 meter unntatt fra vestpåbudet. For det andre gjelder påbudet om redningsvest kun for båter i fart. Det betyr at ulykkesrisikoen er like stor som tidligere på større båter, og også når en person beveger seg mellom båter og går ombord i fortøyde eller oppankrede fartøy, uten å ha på seg vest.

–Det vil alltid være lurt for både voksne og barn å ha på vesten før dere beveger dere på brygger eller ombord i båten. Jeg oppfordrer også til å bruke redningsvest selv om båten er lengre enn 8 meter. Gjør denne sommeren til en ekstra trygg sommer på sjøen, oppfordrer skadeforebygger Fred Nilsen.

Ikke bare til pynt

Inntil nå har det bare vært påbudt å ha redningsvester tilgjengelig til de som er i båten. Med den nye regelen må alle som omfattes av det nye regelverket ha på seg vesten når de er ute på vannet. Endringen vil garantert føre til færre drukningsulykker i forbindelse med båtbruk enn det vi har hatt de siste årene, mener Nilsen, som oppfordrer til å sjekke utstyret før båtturen.

–Dersom du har gamle vester liggende i båten, bør du sjekke dem før båtturen. Er de oppblåsbare, blås dem opp og la dem ligge i ett døgn. Er vesten fortsatt hard når du sjekker, er den hel og kan fint brukes et år til, avslutter Nilsen.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.