Halvparten av studentene får pengestøtte av foreldrene

– Det har blitt helt vanlig at studenter mottar pengestøtte hjemmefra. Det typiske bidraget ligger på 500-1000 kroner i måneden, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

I slutten av august møtte titusener av forventningsfulle studenter opp på høyskoler og universiteter for å ta fatt på et nytt studieår. Mange flytter hjemmefra og skal for første gang styre både studiehverdag og privatøkonomi på egenhånd.

Lån og stipend fra Lånekassen er den viktigste inntektskilden for studentene, men mange får også bidrag hjemmefra. Ifølge en ny forbrukerundersøkelse fra SpareBank 1 får i overkant av 100.000 studenter økonomisk støtte fra foreldre og familie. Det utgjør 45 prosent eller nærmere halvparten av studentene.

– Det er blitt omtrent like vanlig å hjelpe barna økonomisk som ikke å gjøre det. Jeg er ikke overrasket over at mange foreldre velger å bruke sin romslige økonomi til å støtte barna mens de studerer, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Vel 40.000 studenter får mellom fem hundre og ett tusen kroner i måneden i økonomisk støtte hjemmefra. Drøye 20.000 studenter får inntil to tusen i månedlige bidrag mens like mange mottar mellom to og fire tusen i måneden. Rundt 20.000 mottar inntil 500 kroner måneden.

Store beløp

Bidraget hjemmefra er uten tvil kjærkomment for studentene. Når boutgiftene for borteboere ofte utgjør langt over halvparten av den månedlige utbetalingen fra Lånekassen, er ekstra inntekt i form av foreldrebidrag eller deltidsjobb helt avgjørende.

– Å leve utelukkende av studielånet er krevende. Og i de store byene er det nesten umulig på grunn av høye boutgifter, sier Gundersen.

Klarer seg selv

Likevel må om lag halvparten av norske studenter klarer seg på egen hånd. De får ingen eller svært lite støtte fra foreldre eller familie. Samtidig har flertallet av norske studenter deltidsjobb for å spe på inntekten. Seks av ti studenter jobber ved siden av studiene.

– Det er et sunnhetstegn at studenter tar økonomisk ansvar og jobber ekstra. Det kan bli tøffe dager, men jeg tror de fleste klarer å kombinere studier og jobb, sier Gundersen.

Fem tips til godt grep om egen studentøkonomi:
  1. Lag budsjett. Da har du en plan for pengene dine og oversikt over økonomien, viktig når hver krone teller. Du finner mange ferdige budsjettmaler på nettet.
  2. Jobb deltid. En liten ekstrajobb må ikke gå ut over studiene, men betyr mye for en stram studentøkonomi.
  3. Del på utgiftene. Bo sammen med noen og del på utgiftene til bredbånd, strøm og NRK-lisens – og spleis på store ting som vaskemaskin og møbler.
  4. Bruk pengene smart: Handle mat i butikken – ikke i kiosken, kjøp brukt eller få gratis på finn.no, få med deg studentrabattene.
  5. Du sparer penger når du: Smører niste, dropper kjøpevann, stumper røyken, lager middag for flere dager, tar med termos på lesesalen, venter med mobilbytte, handler på salg, låner bøker, sykler, dropper taxi osv.


Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse med et landsrepresentativt utvalg på 1.018 personer i perioden 24. juni – 2. juli 2015

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.