300 000 familier velger å gjøre dette

Det koster å henge med i utstyrskarusellen i idretten. 300 000 familier velger å kjøpe brukt. Det er smart både for miljøet, lommeboken og idrettslaget.

Du har sikkert opplevd det mange ganger: Junior vokser og verken ski eller utstyr passer lenger. Tusenlappene flyr når du kjøper nytt mens det gamle – som fortsatt er pent og helt – blir stuet bort. Eller kanskje bare kastet på dynga. Det er da man bør stille seg spørsmålet: MÅ jeg kjøpe nytt og dyrt?

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 mener at svaret er like enkelt som det er genialt.

– Nei, du må ikke kjøpe dyrt og du må ikke kjøpe nytt. Du kan kjøpe brukt, bra og billig! Jeg liker veldig godt ideen med å selge brukt og samtidig kjøpe brukt. Det gjør ikke noe om vi holder litt igjen og bremser litt på den raske og etter hvert ganske kostbare utstyrsspiralen vi ser i en del idretter, sier Gundersen.

Gjør en god deal

Akkurat nå, rett før vintersesongen starter, arrangerer klubber og lag over hele Norge byttehelger og bruktdager. Både medlemmer og ikke-medlemmer kan levere pene, hele og brukbare ting for videresalg. Samtidig kan du selv velge og vrake i et stort utvalg av utstyr som andre har vokst ifra. Helgen 14-15. november arrangeres det byttemarkeder over hele landet.

–Byttehelger er en trippel vinn-situasjon: Du blir kvitt og får betalt for sportsutstyr som du ikke lenger trenger. Og andre får glede av ditt utstyr for en rimelig penger. Og ikke minst tjener idrettslaget verdifulle kroner på å formidle salget, mener forbrukerøkonomen.

Hva skal jeg se etter?

Å kjøpe brukt er ikke så veldig mye annerledes enn å kjøpe nytt. Du må finne riktig størrelse og modell. Og så må du sjekke nøye at utstyret er helt, eventuelt hva som må repareres og at det fungerer 100 prosent til din bruk. Den store forskjellen er prisen, samtidig som det ikke følger med garanti eller bytterett. Kjøpt er kjøpt, altså.

Her kan du laste ned Utstyrsguiden!

–Jeg tror ikke brukt utstyr går ut over hverken idrettsglede eller prestasjoner. Med muligheten for å kjøpe godt utstyr til en rimelig pris vil flere få anledning til å bli med å drive aktivitet, avslutter Gundersen.

For mer informasjon om hvor DU kan bytte og kjøpe brukt, besøk byttehelgen.no

Tallene er hentet fra en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse i perioden 30. september – 07. oktober 2015.