Her er de 10 vanligste ordene du bør kjenne til når du kjøper bolig

Hva betyr egentlig P-ROM, BRA og BTA? Det er lett å gå i surr i en jungel begreper når du skal kjøpe ny bolig. Nå kan du bli litt klokere – finn ut hva alle ordene betyr.

– Vi får ofte spørsmål på visningene våre om hva forkortelser og ord i boligprospektene våre egentlig betyr, sier boligekspert Odd Nymark. Derfor har vi laget en enkel oversikt som gir deg svarene. Her er de 10 mest vanlige ordene/uttrykkene:

Bruttoareal
Bruttoareal (BTA) er eiendommen målt utvendig for hver etasje.

Bruksareal
Bruksareal (BRA) er bruttoareal minus det arealet som ytterveggene opptar.

P-ROM
P- står for «primære rom», og er de rommene som brukes til å bo i. Det vil si oppholdsrom som soverom, kjøkken, entre, ganger, bad, dusjrom, toalett, vaskerom og badstue. Rom som leder fra et slikt rom til et annet, som trapp og gang, regnes også med her.

Prisantydning
Prisantydning er den prisen megler og selger er blitt enige om og som er utgangspunkt for salget. Den er ikke bindende for selgeren som kan akseptere eller avslå et hvilket som helst bud.

Boligsalgsrapport eller tilstandsrapport
Denne rapporten blir utført av en takstmann før salgsprosessen setter i gang. Han eller hun har kompetanse til å kontrollere eiendommens tekniske tilstand, både gjennom grundig gjennomgang på stedet og ved hjelp av enkle måleinstrumenter. Rapporten er et resultat av undersøkelsene og de opplysningene selgeren gir. Som kjøper er det viktig at du setter deg inn i rapporten.

Tilbehør
Avhendingsloven sier at eiendommen skal overtas med innredning, utstyr som lov og forskrift eller annet offentlig vedtak bestemmer at skal følge med. Utover det, står kjøper og selger fritt til å avtale hva slags løsøre og tilbehør som skal følge med. Vi har jobbet frem en veiledende liste. Med mindre noe annet er avtalt eller står i salgsoppgaven, kan du ta utgangspunkt i den. Se veiledende tilbehørsliste.

Verditakst og lånetakst
Etter en gjennomgang av eiendommen, setter takstmannen sammen en rapport som viser arealene på eiendommen og som anslår markedsverdien (verditaksten). Lånetaksten er mer nøktern og indikerer hvor mye boligen kan belånes med, altså hvor mye banken vil gi deg i lån. Denne taksten utgjør som oftest 80-90 % av verditaksten. NB! Dette er ingen tilstandsrapport.

Verdivurdering
Verdivurderingen gir deg en idé om hvor mye boligen din er verdt. Du ber gjerne om en slik før du skal selge og kjøpe, for å vite hvor mye du har å rutte med. Verdivurderingen er summen av flere faktorer som megleren har kikket på og vurdert.

Boligkjøperforsikring
Kjøper du bolig vil megleren tilby deg en boligkjøperforsikring. Får du behov for å reklamere eller klage, vil forsikringen sikre deg hjelp fra spesialiserte advokater. Siste mulighet til å tegne denne forsikringen, er når du signerer kjøpskontrakten. Hva det koster, vil stå i salgsoppgaven. Forsikringen gjelder i 5 år. Les mer om boligkjøperforsikring her.

Forkjøpsrett
Som kjøper støter du oftest på forkjøpsrettsbestemmelser ved kjøp av andeler i borettslag. Medlemmer av borettslaget, eller boligbyggelaget som borettslaget er tilknyttet, har forkjøpsrett til kjøp av en leilighet som legges ut for salg. Det vil si at den som har lengst medlemstid kan tre inn i høyeste budet. Det vil annonseres frister for å gjøre forkjørsretten gjeldende. I sameier, der hvor flere eier en eiendom sammen, vil det normalt foreligge forkjøpsrett for de øvrige sameierne, men det vil fremgå av salgsoppgaven. Andre forkjøpsretter vil ofte være tinglyst på eiendommene, og det skal fremgå av salgsoppgaven om slik forkjøpsrett gjelder for den aktuelle eiendommen, og hvilke regler som gjelder.

Her finner du flere ord og uttrykk enkelt forklart.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.