Hvor mange rentefrie dager har jeg på kredittkortet?

En av fordelene med kredittkort, er at det er gratis å låne pengene et visst antall dager. Men hvor mange rentefrie dager har jeg?

Alle kredittkort har en periode med rentefri kreditt, som i praksis betyr at du får en gratis betalingsutsettelse, vanligvis i inntil 45 dager. De 45 dagene er beregnet slik: 1 fakturamåned (opptil 31 dager) + 14 dagers betalingsfrist.

Hvor lang rentefri periode du får avhenger av når i fakturamåneden du kjøper en vare.

  • Kjøper du en vare den første dagen i fakturamåneden, har du 45 rentefrie dager på det kjøpet. (31 + 14 dager).
  • Kjøper du en vare dag 15, har du 30 rentefrie dager på det kjøpet. (se figur).
  • Men kjøper du en vare den siste dagen i fakturamåneden, har du kun 14 rentefrie dager på kjøpet.

Rentefri periode
Rentefri-periode1

Gratis lån – men pass på!

Du får altså rentefri betalingsutsettelse på alt du kjøper i løpet av fakturamåneden, så lenge du gjør opp for deg ved forfall. Hvis du ikke betaler hele fakturaen ved forfall, så må du betale renter. Kredittkort har ofte en rente på mellom 20-30 prosent og lang nedbetalingstid gir store ekstrakostnader. Derfor bør du betale tilbake så raskt du kan.

Smart bruk

Kredittkort passer altså best når du har behov for å kjøpe varer og tjenester, men ønsker en relativt kort betalingsutsettelse.
Det er også smart å bruke når du handler på Internett og er på reise. Da har du ikke brukt av egne penger om du skulle bli utsatt for svindel, konkurs eller feil ved en vare, og det blir aktuelt med reklamasjon.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.