5 ting du bør sjekke før du netthandler julegaver

Det kan være fristende å slippe unna julestria i butikkene, og klikke hjem julegavene på nett. Men sjekk dette før du storhandler i utenlandske nettbutikker.

1. Sjekk tollgrensa. Den er på 350 kroner, men husk at dette er inkludert frakt og forsikring. Koster varen mindre enn 350 kroner skal du ikke betale noe ekstra. Handler du for over dette, så må du betale toll for noen varer, mens andre betaler du kun moms for. Momsen er på 25 prosent. Det er for eksempel ikke toll på sko, eller på sminke og hud- og hårpleieprodukter.

Ble du usikker? Her kan du bruke tollkalkulatoren til Tollvesenet; der plotter du inn det du skal kjøpe og får opp hva det vil koste.

2. Sjekk vilkårene til nettbutikken. Kan du returnere varen og angre på kjøpet? Kan du bestille ny størrelse eller en annen farge og få den tilsendt gratis?

3. Sjekk hvordan varene skal fraktes. Sender nettbutikken gratis i denne perioden, eller vil det koste deg mange kroner å få varene tilsendt fra for eksempel USA? Kanskje kommer de med båt om 6 uker eller så kan du betale litt mer for levering over natta. Leverer de på døra, og kommer de når du ikke er hjemme? Eller må du selv hente pakken på et postkontor, eller i post i butikk? Kanskje skal du be om levering på jobben? Sjekk alltid prisene og vilkårene for de ulike leveringsmetodene.

4. Sjekk frister. Det begynner å haste! Skal du først bestille noe, for så å sende det videre som julegave? Etter 16. desember kan ikke Posten garantere at det du sender kommer frem i tide til julaften. Se Postens frister her.

5. Bruk kredittkort. Det skal være like sikkert å handle med vanlig VISA-kort som med kredittkort, men med kredittkortet betaler du i ettertid til kredittkortselskapet ditt, mens med et vanlig bankkort med VISA trekkes pengene der og da. Sjekk også at nettbutikken har en betalingsløsning som krever verifisering og at nettsiden har kontaktinformasjon, adresse og et organisasjonsnummer.

Lurer du på når vi har åpent i julen? Har du betalinger som skal være på mottakers konto før jul eller nyttår? Her finner du åpningstider og betalingsfrister.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.