ADVARSEL: Tak og bygninger kan rase sammen hvis du ikke måker taket

– Nå er det kritiske snømengder på takene i store deler av Norge, advarer skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring. I verste fall kan tak og bygninger knekke sammen av den tunge snøen.

Tung og våt snø kan gi store skader på tak og bygninger. Flere steder i landet har det nå falt såpass mye snø at det er fare for dyre takskader. Det er flere områder hvor det er mer enn 100 cm snø på takene. Men også om du bor i områder med mer enn 50 cm snø, bør du være på vakt.

– Har du ikke allerede har måket snø av taket, anbefaler jeg at du gjør det så raskt som mulig. Det er langt enklere å fjerne den mens det ennå er kaldt. Setter mildværet inn for fullt og snøen begynner å smelte, blir jobben med å måke taket langt tyngre, sier Nilsen.

Her er Freds tips for deg som skal i gang med snøryddingen
  • Måk taket mens snøen enda er fin og lett. Når det er mildvær og våt snø, blir jobben mye tyngre.
  • Vær forsiktig! Sørg for sikring slik at du ikke faller ned fra taket. Husk også at snørydding er en tung jobb. Pass på at du ikke får belastningsskader, og søk hjelp når det er behov for det.
  • Måk jevnt. Skjev belastning på taket kan være verre for konstruksjonen enn en belastning som er jevnt fordelt.
  • Vær obs på hvor du gjør av snøen. Sørg for at snøen ikke havner på terasser eller andre utstikkere som ikke tåler den ekstra tyngden.
  • Ikke måk helt til bunns, det kan skade takbelegget. Du kan fint la det være 10-15 cm snø igjen på taket
Faresignaler

De første tegnene på at snøen er for tung, er gjerne at vinduer og dører begynner å gå tregt. Da er det på høy tid å reagere.

– Det kan være nødvendig å fjerne snø fra taket allerede ved en halvmeter tørr snø. Blir det mildvær og regn, blir snøen enda tyngre, og da kreves tiltak allerede ved enda mindre snø, sier Nilsen.

En tommelfingerregel er at hus og nytter som er satt opp før 1979 ikke tåler mer enn en halvmeter snø, og enda mindre hvis snøen er våt. Nyere tak skal normalt tåle opptil 120 cm tørr snø, og 90 cm våt snø.

Eiers ansvar

– Husk at det er ditt ansvar å fjerne snø fra hyttetak, terrasser og lignende for å unngå snøtyngdeskade. Hvis du har hatt god tid på deg til å måke, og du likevel ikke har gjort det, risikerer du redusert erstatning fra forsikringsselskapet, sier Nilsen.

– Har du hytte kan det selvsagt være vanskelig å ha oversikt over hva som skjer med hytta hver gang den ikke er i bruk, men det er like fullt viktig at du følger med.

Skadeforebyggeren anbefaler at du allierer deg med hyttenaboene eller andre i området, som kan varsle det om store snømengder. Det er også mulig å følge med på snødybden på YR.no.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.