Dette tror vi om privatøkonomien i 2016

Pessimismen er i ferd å få overtaket blant nordmenn. Vi tror 2016 blir et dårligere år for norsk økonomi og for første gang er det flere som er negative enn positive til egen privatøkonomi i året som kommer.

De fleste kan se tilbake på et godt 2015 for lommeboka. Moderat lønnsvekst, enda mer moderat prisvekst og billige lån har gitt de fleste enda mer å rutte med enn før.

Toppen nådd

Men utsiktene fremover er ikke like lyse som før. En helt fersk undersøkelse Respons har gjort for Sparebank 1 viser at det nå er flere som forventer en negativ enn positiv utvikling for privatøkonomien. 18 prosent vurderer utsiktene for husholdningens økonomi som positiv i 2016 mens 19 prosent vurderer utsiktene som dårligere.

– Dette er første gang på våre målinger at pessimismen har fått overtaket når det gjelder egen økonomi. Dette innebærer et viktig skifte, selv om de fleste regner med om lag uendret økonomi neste år, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Nedtur for Norge

På spørsmål landets økonomi fortsetter folk å vurdere utsiktene som klart negative. Mens bare seks prosent tror utsiktene for Norge blir bedre neste år, tror hele 52 prosent på en forverring. Resten tror på om lag uendrete utsikter.

Nøkkelen til en fortsatt god privatøkonomi er å beholde jobb og inntekt. Og det regner de fleste med at de vil gjøre, siden nærmere åtte av ti yrkesaktive mener de har en trygg jobb. Men ikke alle føler at de sitter like trygt. Hele 22 prosent føler ikke at jobben er trygg. Blant unge voksne under 25 år er det hele 38 prosent som ikke opplever at de har en trygg jobb.

– Mange ser at nedkjølingen i oljesektoren har fått store ringvirkninger. Usikkerhet rundt jobb og inntekt er økende. De fleste opplever likevel at de har en trygg jobb og at lave renter sørger for en velfylt lommebok også neste år, sier Gundersen.

Vekst i boligprisene

Og utsikter til fortsatt lave renter gjør at mange også tror på videre vekst i boligprisene. 44 prosent regner med at boligene blir dyrere der de bor i 2015 mens bare 13 prosent forventer prisnedgang. Men det er store geografiske forskjeller

Oslo peker seg ut med den største troen på fortsatt økning i boligprisene. I hovedstaden forventer 2 av 3 en vekst i boligprisene i 2016 mens Rogaland har en klar overvekt av boligpessimister. Hele sju av ti tror på lavere priser i oljefylket.

– Folk forventer en generell vekst i boligprisene, mye på grunn av svært lave renter. Men det er store forskjeller på øst og vest. Det blir veldig interessant å følge boligprisene i 2016, sier Gundersen.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.