Hold på hatten! Nå kommer ekstremværet Tor

Fredagens uvær kan være farlig for liv og helse i hele ni av landets fylker. Her er våre beste råd for å sikre deg selv og eiendelene dine.

Ekstremværet Tor kan gi orkan ved kysten, ekstreme vindkast innover i landet og bølger så store som 20 meter, i følge yr.no

– Orkan er den kraftigste vindstyrken på skalaen, og kan gi uvanlige store ødeleggelser. Du kan oppleve at ting kommer fykende og at trær velter. Første bud er derfor å passe på deg selv. Hold deg inne mens det står på, hvis du ikke absolutt må være utendørs, anbefaler skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Her er skadeforebyggerens 6 råd for hva du kan gjøre for å sikre deg selv og verdiene dine. Men pass på at det ikke går utover din egen sikkerhet mens du holder på.

 1. Få alle løse eiendeler i hus
  Hvis det ikke går, må du binde det fast.
 2. Pass på taket
  Sjekk at du ikke har løs takstein. Rens takrenner for blader osv. Har huset flatt tak MÅ alle sluk være åpne.
 3. Skalk lukene
  Lukk alle vinduer – både i kjellere og på loft. Se etter muligheter for å lede overflatevann vekk fra bygninger.
 4. Parker trygt
  Tenk også på hvor du parkerer bilen og hvor campingvogna er plassert. Hold dem unna store trær osv (husk at du må ha kaskodekning for å få dekket denne typen skader).
 5. Ikke glem båten!
  Har du båten på land bør du sørge for at den er godt sikret og at presenningen tåler stormen. Ligger den i sjøen bør du sjekke og forsterke fortøyninger. Flytt eventuelt båten til annet sted som ikke er så utsatt for den varslede vindretningen.
 6. Ta vare på deg og dine
  Sett personlig sikkerhet foran det å redde verdier. Når takstein og bygningsplater flakser i vinden, er det tryggest å holde seg innendørs.

Her kan du følge ekstremværet.

Må du melde en skade? Her kan du melde skade til SpareBank 1 Forsikring.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.