Luksusfelle-råd: Slik blir du flinkere til å spare

Nytt år. Nye vaner, sier du? Du er ikke alene. En del av oss går rundt og tenker på at i år skal det bli forandring; «Jeg skal bli flinkere til å spare». Men hvordan får du gode sparevaner? Vi har spurt forbrukerøkonom og Luksusfelle-ekspert Magne Gundersen.

– Sparing er faktisk et ganske enkelt konsept. Det betyr å legge litt av inntekten til side i stedet for å bruke opp alle pengene, forteller Gundersen. – Du kan i grunnen si det sånn at den som alltid bruker litt mindre enn han tjener, aldri vil få økonomiske problemer.

– Motsatt er den sånn at den som aldri sparer noe som helst vil helt sikkert, før eller siden, få trøbbel, mener forbrukerøkonomen. – Derfor er sparing ikke bare en god vane, det er også en forsikring mot å bli blakk og pengelens. Men hvordan gjør du det?

Her er Magne Gundersens fem beste sparetips:

    1. Gjør sparingen automatisk: Gjør det lett for deg og spar fast hver måned eller hver gang du får inn lønn. Fast sparing ordner du selv i nettbanken eller mobilbanken. Med en fast overføring til sparekontoen og aksjefondet eller ekstra nedbetaling på boliglånet, går sparingen helt automatisk. Enklere blir det ikke.
    2. Sett deg noen konkrete sparemål: Det er mye lettere å lykkes med sparingen om du setter deg konkrete sparemål: Hva med å spare til nytt kjøkken neste år? Eller drømmereisen med din kjære? Eller kanskje litt ekstra til pensjon? Det er veldig motiverende å se sparekontoen vokse og vite at du hver måned kommer nærmere målet.
    3. Nedbetaling av gjeld er også sparing: En lønnsom måte å spare på er å nedbetale gjeld. Start med å betale ned den dyreste gjelda først. Renta på kredittkort og andre kreditter er gjerne 25 – 35 prosent. Bruk sparepengene til å betale ned saldoen på kortene og kredittene. Da sparer du store renteutgifter.
    4. Litt kos, og litt sparing: Noen ganger får du uventede penger inn på konto – er du kjempeheldig har du kanskje vunnet den store gevinsten. Men også andre ekstrapenger, som skattepenger, feriepenger, arv, eller bonus kommer godt med. Mitt tips er å kose seg med en del av pengene, og så sparer du resten.
    5. Spre sparingen din: Det er både trygt og lønnsomt å spre sparingen. Banksparing er bra for å ha penger lett tilgjengelig. Nedbetaling av boliglån gjør huset litt mer ditt hver måned og gjør deg mindre sårbar om rentene skulle stige. Og langsiktig pensjonssparing i aksjefond gir deg muligheten for en ekstra god avkastning.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.