Pass opp for frostskader på hus og hytte

Vinteren har tatt landet ned i fryseboksen, og da gjelder det å passe på. Mange får seg en ubehagelig overraskelse hvis de ikke har gjort hytta og boligen klar for kulda.

– Et typisk skadeforløp er at kulda trekker inn i hytter eller deler av boligen som ikke har tilstrekkelig med varme. Når vannet fryser til is inne i rørene, utvides volumet og vannrørene kan sprekke hvor som helst. Det kan føre til store vannskader, advarer skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

To enkle tips

1. Steng vannet ved fravær fra bolig eller hytte
Undersøkelser viser at fire av fem aldri stenger vanntilførselen til boligen, men rådet er at du bør stenge vannet uansett om du drar bort to dager eller to uker. – Vi anbefaler også du monterer såkalte vannstoppere, om du ikke har det fra før. De består av sensorer og en ventil på rørene som stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie, sier skadeforebyggeren.

På hytta bør du alltid stenge av vannet når du reiser hjem. De fleste forsikringsselskap krever at stoppekrana er stengt ved fravær fra hytta. Gjør du ikke dette, kan det bli snakk om reduksjon av erstatning etter inntruffet skade.

Husk at de verste vannskadene gjerne oppstår når det går lenge fra skaden skjer til den oppdages.

2. Sørg for å holde tilstrekkelig varme
Sørg for å holde temperaturen på minimum 10-15 grader, også når du er bortreist. Det gjelder også på hytta, selv om vannet er avstengt. Det vil nemlig alltid finnes vannrester igjen i vannmåler, rørledninger, toalett og sluk der det kan oppstå skader.

– Mange er opptatt av å spare strøm, men husk at det er billigere å holde en lav innetemperatur enn å reparere skader som følge av frost, sier Nilsen.

Hvis skaden har skjedd

Hva gjør du om du reiser opp på hytta og oppdager at skaden allerede har skjedd? – Hvis du har vært så uheldig at vannrørene har frosset, er det ikke sikkert at vannskaden vil skje før vannrøret tines igjen . Da smelter nemlig isen i røret og vannet fosser ut.

Nilsen har følgende råd om skaden har skjedd:

  • Sørg for å stenge hovedstoppekranen.
  • Ikke prøv å tine rørene selv, med mindre du har ekspertkunnskap. Kontakt heller rørlegger eller annen fagkyndig snarest.
  • Kontakt forsikringsselskapet ditt for å melde skaden og be om råd.

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.