Slik sparer du enkelt tusenlapper i matbutikken

Med god planlegging og smarte kjøp, kan du spare mye på mat og husholdningsartikler. Her gir forbrukerøkonom og Luksusfellen-ekspert Magne Gundersen deg fem smarte tips for lavere matbudsjett.

– Det første du bør gjøre når du kommer inn i butikken er å ta frem handlelisten, mener Gundersen. God planlegging av innkjøpene er det viktigste du kan gjøre for å lykkes med å spare penger på mat. Her er det mange tusenlapper å spare.

Her er forbrukerøkonomens fem viktigste tips:
  1. Lag handleliste før du går i butikken – og følg den: Hvis du har skrevet en handleliste før du går i butikken, vet du hva du har i skapet hjemme og hva du trenger. Følger du listen og ikke lar deg friste til å gjøre impulskjøp, unngår du å bruke penger på ting du ikke trenger. Gundersen anbefaler at man gjør hovedinnkjøp én gang i uken.
  2. Sett opp et budsjett: Et matbudsjett er en god start for å få oversikt over økonomien. For en familie på fem kan budsjettet ligge på rundt 8000,- i måneden. Da er det beregnet 2500,- for hver av de voksne og 1000,- for hvert barn. Med dette budsjettet blir du både mett og fornøyd. Så kan de som liker å ha litt ekstra god mat innimellom heller øke budsjettet noe, sier han.
  3. Billig er bra: Utnytt alle rabattordninger og medlemsfordeler som finnes, enten det er noe en enkelt butikk-kjede tilbyr, eller det er fordeler gjennom medlemskap i klubber og foreninger. I tillegg er det lurt å sjekke ut de billige merkevarene butikkene har. Velger du disse er det mye å spare.
  4. Velg stort fremfor smått: Velg store porsjoner eller familiepakker hvis dere er mange i husholdningen, og bruk heller restene til middag eller lunsj dagen etter. Det er som regel mest lønnsomt å kjøpte store økonomi- eller porsjonspakker fremfor små pakker. Men pass på at du ikke fyller opp skapet med rimelig mat som går ut på dato før du rekker å spise det opp. Da har du ikke spart penger.
  5. Sjekk kiloprisen: En av de vanligste feilene vi gjør når vi handler er å se på enhetsprisen og ikke kiloprisen.
Det er lov å la seg friste

Men selv om du har laget en skikkelig handleliste og vet akkurat hva du skal ha, når du går rundt i butikken, er det lov å la seg friste.

– Kanskje er det tilbud som du bør slå til på, eller det er gode ferskvarer til halv pris på grunn av kort holdbarhet? Da kan det være lurt å gjøre om litt på planene. Kanskje skal du ha noe annet til middag enn det du hadde planlagt? For det er lurt å bruke handleliste, men der er lov til å bruke hodet, også!

Artikkelen ble første gang publisert på Kiwi.no

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.