6 ting reiseforsikringen IKKE dekker, men som mange tror at den gjør

Reiseforsikringen dekker mye – men ikke alt. Her er vår liste over de vanligste misforståelsene om hva reiseforsikringen dekker.

Reiseforsikring er noe av det aller viktigste du har med deg på tur, og spesielt hvis du reiser utenlands. Men selv om reiseforsikringen gir deg god sikkerhet ved sykdom, ulykker og ved tyveri, erstatter den ikke alt du måtte komme ut for på en reise.

– Mange har nok litt urealistiske forventninger til hva en reiseforsikring skal dekke. Vi opplever at det er en slags feiloppfatning om at reiseforsikringen skal dekke absolutt «alt». Da kan man bli skuffet over å få avslag, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Her er vår toppliste over de vanligste tingene folk feilaktig tror at reiseforsikringen dekker:

 1. Ting du har mistet eller glemt igjen
  Reiseforsikringen dekker tyveri, men ikke ting du har mistet eller glemt igjen.
  – Vi opplever ofte at folk har glemt igjen ting på restauranter eller bare mistet noe uten at de helt vet hvor eller hvordan. Men du må selv ta ansvar for å passe på tingene dine! Derfor regnes det heller ikke som tyveri hvis mobilen din blir stjålet når du har gått fra den på cafebordet.
 2. Skade på mobil, pc og nettbrett
  Det er viktig å merke seg at reiseforsikringen ikke dekker skader på mobiltelefon, datamaskin, lese- eller nettbrett. Blir noe av dette stjålet på reisen, gjelder reiseforsikringen. Men er du uheldig og velter paraplydrinken din over hele PC-tastaturet, dekkes skadene dessverre ikke.
 3. Skade på innsjekket koffert
  Reiseforsikringen gjelder ved tap av og skade på innsjekket bagasje. Men det mange ikke vet, er at du IKKE får erstattet skader på selve kofferten (eller bagen og lignende). Dette blir nemlig dekket av flyselskapet. Alt du trenger å gjøre er å gå til skranken og melde fra om skaden. Skulle derimot innholdet i kofferten bli skadet, er det reiseforsikringen du skal bruke.
 4. Forsinket bagasje ved hjemreise
  Hvis bagasjen din blir forsinket ved utreise, dekkes det av reiseforsikringen. Men dette gjelder ikke ved hjemreise.
  – Det sier seg egentlig selv. Når du kommer frem til reisemålet, hvor du ikke har en eneste eiendel fra før, trenger du selvsagt å handle litt «nødklær» og toalettsaker mens du venter på at bagasjen skal komme frem. Det behovet har du ikke når du er hjemme igjen, forklarer Nilsen.
 5. Syk i ferien, uten legeerklæring
  Hvis legen anbefaler sengeleie på grunn av sykdom eller ulykke, kan du ha rett til erstatning for tapte feriedager. Men det nytter ikke bare å fortelle forsikringsselskapet at du lå i sengen i så og så mange dager. Du må ha en erklæring fra behandlende lege på reisemålet om at det var nødvendig med sengeleie, og i hvor mange dager det var behov for det.
 6. Tapt arbeidsfortjeneste – når du ikke rekker tilbake til jobb
  Noen ganger kommer du deg ikke hjem til planlagt tid. Kanskje har du blitt syk og må være igjen på reisemålet. Eller det kan være streik eller andre forhold som gjør at du ikke rekker tilbake til jobb i tide. En reiseforsikring dekker likevel ikke tapt arbeidsfortjeneste, uansett hva som er årsaken.

Les vilkårene
Fred Nilsen anbefaler at du leser vilkårene nøye, slik at du vet hva reiseforsikringen dekker og ikke dekker. Ikke minst bør du lese sikkerhetsforskriftene, som viser deg hva du selv må passe på for at forsikringen skal gi full erstatning.

I følge sikkerhetsforskriftene skal du:

 • Alltid passe på tingene dine, og ikke glemme dem igjen.
 • Ikke legge penger, smykker, klokker, elektronikk eller skjøre gjenstander i innsjekket bagasje.
 • Sørge for at tingene dine er forsvarlig sikret mot tyveri, med låste dører og vinduer. Penger du ikke bærer på deg, skal legges i safe eller annet låst oppbevaringssted.
 • Pakke inn tingene dine godt nok til å tåle transport

Blir du syk eller utsatt for ulykke skal du:

 • Snarest kontakte forsikringsselskapet.
 • Så raskt som mulig søke lege og følge legens instruks om behandling.
 • Sørge for nødvendig forhåndsgodkjennelse fra forsikringsselskaept for sykehusopphold, hjemtransport, ledsagelse eller tilkallelse av familie
 • Sørge for skriftlig bekreftelse fra behandlende lege på stedet ved eventuell avbrutt reise, hjemtransport eller behov for ledsagelse

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.