- Ønsker å vise fleksibilitet i boligmarkedet

Konsernsjef Finn Haugan mener Finanstilsynets forslag er usosialt og fratar banken skjønnsretten. 

Finanstilsynet har foreslått å stramme inn dagens utlånspraksis i bankene. Det er særlig én av innstrammingene sammenlignet med dagens forskrifter bankene har protestert mot.

Ordningen er slik at  i dag kan bankene for ti prosent av boligutlånet fravike kravene i boliglånsforskriften til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling. Dette har Finanstilsynet foreslått å fjerne, slik at alle boliglån må tilfredsstille forskriften.

Det mener konsernsjefen vil ramme unge boligkjøpere spesielt, og stopper bankene i å vise skjønn

- Hvis vi ikke kan vise fleksibilitet, er det store kundegrupper som ikke kommer inn i boligmarkedet. Ikke alle har velstående foreldre som kan stille opp. Når vi kredittvurderer og kjenner vedkommende, vet vedkommende kan betjene gjelden sin og er ryddig, synes vi det er forferdelig dersom vi ikke kan innvilge boliglånet fordi vedkommende bare har sju eller fem prosent egenkapital. Det er en lite sosial politikk, sier Haugan.

Finansavisen skrev fredag at sparebanksjefene mener Finansminister Siv Jensen sender signaler om at hun vil droppe Finanstilsynets forslag om å fjerne bankenes fleksibilitet i boliglånsforskriften.

– Vår opplevelse er at det vi sier gjorde inntrykk på henne, og hun har gitt uttrykk for at hun vil bruke god tid på å bestemme seg. Men hun har ikke forpliktet seg til noe, sier Haugan.

Den nye boliglånsforskriften fra Finansdepartementet skal komme før nyttår.

 

Vi gjør oppmerksom på at innlegg på denne bloggen ikke erstatter personlig rådgivning.