Viser 6 innlegg i kategorien Makroøkonomi.
+

VIDEO: Sjeføkonomens tre scenarioer for realøkonomien

Kvartalsrapporten om realøkonomi, renter, valuta og aksjer er nå lagt ut på smn.no/markets, og et av hovedpunktene er at det er økt fare for en bankkrise i Europa. I rapporten skisserer vår sjeføkonom Petter Eilif de Lange tre mulige scenario for realøkonomien; 1. utopia, 2. det svarte hull og 3. “base case”. 

+

VIDEO: Sjeføkonom Petter Eilif de Lange om finansuroen

Vi har tatt en prat med Petter Eilif de Lange, sjeføkonom i SpareBank 1 SMN, om finansuroen i verden. Han tror vi må tåle ganske kraftige svingninger på børsene framover – både de internasjonale børsene og på Oslo Børs.

+

Tsunami med konsekvenser for global realøkonomi

Tsunamien som slo inn over Japan i forrige uke har gitt landet mange utfordringer. Japan er verdens tredje største økonomi og det medfører at naturkatastrofen får flere konsekvenser for global realøkonomi.

+

Et scenario for global realøkonomi i 2011

På grunnlag av våre analyser i 2010 skisserer vi et scenario for global realøkonomi i 2011.

+

En ekstremt ekspansiv pengepolitikk fra den amerikanske sentralbanken

Det er nå klart at den amerikanske sentralbanken skal kjøpe amerikanske statsobligasjoner for $600 milliarder innen 30.6 2011, og at målsonen for den effektive styringsrenten er intervallet 0-0,25 prosent. I prinsippet er dette ekstremt ekspansiv pengepolitikk.

+

Hvordan vil statlige verdipapirkjøp påvirke den globale økonomien?

Mange sentralbanker har allerede trappet opp bruken av pengepolitiske stimuli i realøkonomien, og flere forbereder en ny omgang med verdipapirkjøp. I begynnelsen av november ble det klart at den amerikanske sentralbanken akter å kjøpe amerikanske statsobligasjoner for $600 milliarder i perioden frem til neste sommer.